Verpakkingstax, slurptax, energiebelasting, vliegtax, afvalstoffenheffing, we betalen ons zo langzamerhand blauw aan milieuheffingen. Nog nooit werd er zoveel belasting geheven over milieuonvriendelijk gedrag als nu. Sinds januari van dit jaar hebben we met z' n allen al 18 miljard euro betaald aan milieubelastingen. Dat zegt hoogleraar prof. dr. Hans van Mierlo in EénVandaag. En als dat geld dan besteed zou worden aan het milieu, dan zou je het nog uit kunnen leggen. Maar niets is minder waar. Nog geen 1 procent van die 18 miljard euro gaat naar het milieu. De rest van het geld verdwijnt volgens de hoogleraar "in de zak van Bos en die zegt dankjewel."

Het komt er dus op neer dat van dit geld onder meer wegen worden aangelegd, kolencentrales worden ontwikkeld en de vervuilende vliegreizen van onze bewindslieden worden betaald. Hoe kun je dat nu met goed fatsoen uitleggen? Het Ministerie van Financiën stelt overigens dat geen enkele belasting wordt geoormerkt. De accijnzen op alcohol gaan ook niet naar de Jellinek kliniek. Bijna alle belastingen komen in de algemene middelen terecht van waaruit de overheid alles betaalt. Om alles te labelen zou de boel te ingewikkeld en traag maken. Misschien wel waar, maar waarom de heffingen dan 'milieuheffing' noemen? Plak er dan gewoon accijnzen op, of hang er (hogere) BTW aan. Op de manier zoals het nu gaat ontstaat er een wirwar aan heffingen, accijnzen, BTW en belastingen, die moeilijk aan de burger valt uit te leggen.

Een ander probleem dat in de reportage aan de orde komt, is de oneerlijkheid van sommige heffingen. Voor sommige zaken waar een milieuheffing op zit, bestaat geen milieuvriendelijk alternatief. Er is voor de burger dus geen keus. Neem bijvoorbeeld de verpakkingstax. Je kunt de chips in de supermarkt niet los kopen, er zit altijd een zak omheen. Je moet dus wel de heffing betalen als je chips wilt. Een andere keus is er niet, behalve de chips niet nemen. Maar dat is geen keus. Dit komt dus neer op een belastingverhoging, aldus hoogleraar Van Mierlo. Bovendien stelt hij dat als de heffingen de uitwerking zouden hebben die het kabinet voor ogen staat (namelijk geen milieuonvriendelijke consumptie meer door de burger) Nederland failliet zou gaan. Of Bos moet andere belastingen drastisch verhogen. Want de 18 miljard die de milieubelastingen nu al hebben opgebracht sinds 1 januari is 10 procent van de totale belastingopbrengst in ons land. En dan moet de vliegtax nog ingevoerd worden per 1 juli aanstaande.

Ik voorspel een flink begrotingsoverschot. Op de rekening van de overheid tenminste, want mijn rekening kleurt steeds roder. En die van u?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.