Escape rooms schieten als paddenstoelen uit de grond. In 2013 opende de eerste in Bunschoten, inmiddels hebben we er al meer dan 300 verspreid over heel Nederland. (Foto: UT Nieuws).

Het doel van een escape room: probeer met een groep mensen binnen een uur te ontsnappen uit een of meerdere kamers door slim samen te werken en raadsels en puzzels op te lossen.

De escape room komt van oorsprong uit de game-wereld. In Escape-computerspellen moet je proberen uit ruimtes te ontsnappen. In 2007 werd in Japan de eerste real-life variant gebouwd. In 2013 kwam het fenomeen naar Nederland en sindsdien openen er elke maand wel een aantal nieuwe kamers.

Maar hoe verklaren we het succes? Is het misschien meer dan een spelletje alleen? 

Verslaggeefster Mischa Blok ging naar de Universiteit Twente waar vandaag de  escape room  ‘Think like Turing’ geopend wordt. In deze escape room doet Stijn de Laat onderzoek naar de teamprocessen die spelen tijdens het ontsnappen uit de kamer. Verder een gesprek met gamedeskundige Niels ‘t Hooft en Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie van de VU. Zij proberen voor ons het succes van de escape room te verklaren.

Lees ook