Ongewapende burgers, demonstranten en kinderen. Het aantal doden dat is gevallen tijdens demonstraties aan de grens tussen de Gazastrook en Israël blijft oplopen. Toch ziet Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken geen reden de Israëlische ambassadeur te ontbieden.

Tijdens het vragenvuur in de Tweede Kamer gaf Blok aan dat er eerst grondig onderzoek nodig is. “Israël heeft het recht om geweld toe te passen, maar er zijn wel heel veel doden gevallen.” Toch wil Blok niet gelijk conclusies trekken. “In een lezing is wel duidelijk geworden dat er excessief geweld is toegepast, maar we hebben meer onderbouwing nodig.”

Zeker 58 doden en ruim 2700 gewonden

Bij het bloedbad langs de Gazastrook vielen volgens het ministerie van Volksgezondheid zeker 58 doden en ruim 2700 gewonden door botsingen tussen actievoerders en het Israëlische leger. Waar de Israeliërs het zeventigjarig bestaan van de staat Israël vieren, herdenken de Palestijnen de ‘Nakba’ (de Catastrofe), de dag in 1948 waarop honderdduizenden uit hun dorpen en huizen wegvluchtten of werden verjaagd.

Bovendien zette de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem kwaad bloed bij de betogers.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zegt het ‘heel aangrijpend’ te vinden dat er zoveel doden zijn gevallen, maar dat Palestijnse groeperingen mensen opriepen naar de grens te gaan, droeg volgens Blok niet bij aan de rust.

‘Demonstranten geen geloofwaardige bedreiging’

The Guardian legt de schuld van het hoge dodental bij het Israëlische leger. De columnist van The Guardian view on Gaza shootings: stop killing unarmed civilians’ roept het leger op om te stoppen met het vermoorden van onschuldige demonstranten. “Het is onvergeeflijk voor soldaten en militairen, vooral voor degenen onder democratische civiele controle, om op demonstranten te schieten en te doden”, schrijft de columnist. “De demonstranten zijn bijna allemaal ongewapend en vormen geen geloofwaardige bedreiging. Toch is dat precies wat de Israëlische soldaten hebben gedaan op de grens tussen Gaza en Israel. Dit moet stoppen.”

Schending van internationale afspraken

Het Israëlische leger zou met scherp hebben geschoten op ongewapende burgers. Volgens Amnesty International zijn hiermee internationale afspraken geschonden en is er buitensporig geweld gepleegd. “Een oorlogsmisdrijf”, vindt de mensenrechtenorganisatie.

“Dit is weer een gruwelijk voorbeeld dat het Israëlische leger buitensporig geweld en scherpe munitie op een volkomen deplorabele manier gebruikt”, schrijft Philip Luther van Amnesty op de website. Het is een overtreding van de internationale normen.”

Minister Blok geeft aan geen actie te ondernemen voordat het onderzoek op tafel ligt. De Tweede Kamer heeft weinig vertrouwen in de onafhankelijkheid van het onderzoek. Volgens hen worden de onderzoeken van de Verenigde Naties geblokkeerd door de Verenigde Staten en zal het onderzoek er dus nooit komen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.