Het is een spectaculair plan van de Tweede Kamerfracties van CDA en D66: een enorme nieuwe woonwijk bij Almere, inclusief snelle metroverbinding met Amsterdam. Het miljardenplan moet de extreme woningnood in die regio een gaan verzachten.

Al jaren liggen er ontwerpen klaar voor de wijk Almere-Pampus, ten noordwesten van Almere. Als het aan de fractieleiders van CDA en D66, Pieter Heerma en Rob Jetten ligt, gaat de schep daar nu snel de grond in.

'Extreme' situatie in Amsterdam

"Je kan hier in één klap 10 procent van het woningtekort oplossen", zegt Jetten (D66). Volgens Heerma (CDA) is Almere de uitgelezen plek. "Juist daar zijn mogelijkheden om snel veel woningen te bouwen."

Beide partijen beseffen dat het probleem van de woningnood in heel Nederland speelt. Toch noemen ze de situatie in Amsterdam en omstreken, vergeleken met de rest van het land, 'extreem'. "Jonge gezinnen, starters, leraren en politieagenten komen er in de grote stad niet meer tussen", zegt Jetten. Pieter Heerma vult aan: "Opvanghuizen zitten zelfs vol met gescheiden vaders waar geen woonruimte voor beschikbaar is."

Fractievoorzitters Heerma (CDA) en Jetten (D66) vertellen waarom zij vinden dat er snel in Almere-Poort gebouwd moet worden

Metroverbinding

In de wijk Almere-Pampus kunnen 25.000 tot 30.000 woningen gebouwd worden. De voorwaarde is wel dat er een metrotunnel komt die de wijk met Amsterdam verbindt: de IJmere-lijn. "Het lijkt er erg op dat zo'n lijn nodig is om de wijk te realiseren", zegt Heerma. Jetten: "Almere-Pampus is een toplocatie. Als je een snelle metrolijn aanlegt, ben je in 10 minuten in hartje Amsterdam."

Pampus
Bron: EenVandaag
De ligging van de wijk Almere-Pampus, met directe metroverbinding naar Amsterdam

CDA en D66 roepen het kabinet op om dit jaar nog een besluit te nemen over dit miljardenproject. "Het is een grote investering, maar ik vind ook dat we met dit kabinet groot moeten denken", zegt Jetten. "De grond is al in bezit van de Rijksoverheid. De opbrengst van de verkoop van die grond kun je deels inzetten voor die metrotunnel. En het kabinet komt dit jaar met een Investeringsfonds. Deze snelle OV-verbinding is een heel mooi project voor dit fonds."

Lees ook

Burgemeester blij met Haagse steun

Het CDA laat suggesties voor de financiering aan het kabinet. Heerma: "Los van dat fonds, vind ik dat de wijk er moet komen. Het kabinet moet daarvoor om de tafel met Almere. Hoe dat gefinancierd moet worden, is stap twee."

Franc Weerwind, de burgemeester van Almere, is in zijn nopjes met de Haagse steun voor dit project: "Een intelligent Haags inzicht. Ik ben er blij mee."

Bekijk hier de TV-reportage over het plan van CDA en D66 voor de 25.000 woningen in Almere.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.