Martelingen, uithongering, bombardementen op burgers: mensenrechten worden in de Syrische strijd stelselmatig genegeerd. Door het leger van president Bashar al-Assad, maar ook door de andere strijdende partijen. 

In Radio EenVandaag een gesprek met Jan Jaap van Oosterzee van vredesorganisatie Pax. Pax staat in contact met mensen op het strijdtoneel en hoort de verhalen over mensenrechtenschendingen uit de eerste hand.

Verder een aangrijpende reportage van Ali, een fotograaf die de kerkers van Assad overleefde en er verslaggever Harm van Atteveld over vertelt in buurland Libanon. Met professor Goran Sluiter, gespecialiseerd in internationaal strafrecht, gaan we in op de vraag of en hoe president Assad ooit berecht kan worden voor zijn misdaden.

In de gevangenis van Assad

Maandenlang maakte de Syrische Sarah Akili voor ons een dagboek over haar vriendin Leila in Syrië. In de lente sloten ze elkaar in Parijs in de armen. Leila en haar man George kwamen toen vanuit Libanon en gingen logeren bij vrienden die al eerder uit Damascus waren gevlucht. Eén van de vrienden zat in de gevangenis van Assad. Beluister rechtsboven de reportage.

In samenwerking met Thomas van Linge maakte EenVandaag onderstaande conflict-map. Bekijk hier de uitgebreide kaart van Thomas van Linge, waarop deze kaart gebaseerd is.

Klik op het kaartje om eerdere afleveringen van deze serie terug te luisteren:

Links 

-Zo brengt de New York Times 4,5 jaar strijd in Syrie in beeld

-Laatste rapporten Amnesty over Syrië 

-Laatste rapporten Human Rights Watch over Syrië

Foto's gruweldaden Assad:

-Artikel Daily Beast

-Artikel Guardian

-Site Syrian Observatory for Human Rights

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.