Vrouwen leven langer dan mannen, maar  wel in slechtere gezondheid. Ze slikken meer medicijnen dan mannen en hebben meer last van bijwerkingen. Het vrouwenlichaam werkt nu eenmaal anders dan het lichaam van de man. Toch worden vrouwen niet apart meegenomen in medisch onderzoek. Ze krijgen geen behandeling en diagnose op maat, maar worden behandeld als mannen. 

Tijd voor verandering, vindt minister Schippers. Ze trekt 12 miljoen euro uit voor genderspecifieke onderzoeken. Vanaf maart gaan deze onderzoeken van start om te zorgen dat vrouwen gelijke gezondheidskansen krijgen.

Migraine

Migraine komt drie keer vaker voor bij vrouwen. Bij 60 procent van de patiënten hebben medicijnen niet het gewenste effect. We weten dat vrouwelijke hormonen invloed hebben op migraine, maar waarom en hoe dat werkt weten we niet. Ook is er nog steeds geen medicatie die speciaal voor de behandeling van migraine gemaakt is. In een van de door ZonMw gesubsidieerde onderzoeken wordt er een antwoord gezocht op al deze vragen.

In Radio EenVandaag een gesprek met Radjesh Manna, projectleider gender en gezondheid bij ZonMw, de organisatie die de subsidies verdeeld heeft. En Hottie Wiersma, zij is migrainepatiënt.