Nederland overweegt internationale bus-, trein- en bootreizigers strenger te gaan controleren. Directe aanleiding is het feit dat de aanslagpleger van Berlijn, na zijn terreurdaad ongehinderd met de bus via Nederland naar Italië kon reizen. Doel van de maatregel: de bewegingen van potentiële terroristen beter in de gaten houden. 

Het idee is dat passagiers verplicht een identiteitsbewijs moeten laten zien bij de aanschaf van een vervoersbewijs. De gegevens worden vervolgens opgeslagen in een centrale database, waar andere Europese landen ook bij kunnen. België heeft inmiddels besloten de verscherpte reizigerscontroles vanaf mei volgend jaar in te voeren. Of en wanneer Nederland net als onze zuiderburen overgaat op scherpere controles is nog onduidelijk.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg steunt het een plan. Vraag is in hoeverre strengere controles ook daadwerkelijk leiden tot meer veiligheid? Volgens terrorismedeskundige Quirine Eijkman moet het effect van strengere conroles vooral niet worden overschat. In EenVandaag een reportage over de voors- en tegens van dit plan in de strijd tegen de blijvende terreurdreiging.