Je kind voor de rechter als verdachte van een misdrijf. Het overkomt zo’n vierduizend gezinnen per jaar in lichte zaken, maar ook in zwaardere zaken als geweld. Zij zitten vaak in hun maag met de verdenking over hun kind. Een loyaliteitsconflict: 'Het is mijn kind én er is iets afschuwelijks gebeurd’.

Gevangenenzorg Nederland bezoekt familieleden van gedetineerden, waaronder ook ouders van kinderen die een misdrijf hebben begaan. Als enige organisatie in ons land besteden zij aandacht aan de emotionele achtbaan waarin deze achterblijvers belanden. Directeur Hans Barendrecht vindt dat de hulp voor deze gezinnen voor verbetering vatbaar is.

Doorverwijzen naar hulpverlening

De organisatie benadrukt dat misdaad verkeerd is en de zorg voor slachtoffers niet genoeg kan zijn. “Maar tegelijkertijd vragen wij ook aandacht voor problemen die de familie van daders hebben.” In eerste instantie willen mensen hun verhaal kwijt, zegt Barendrecht. Ze lopen met gevoelens van schaamte en ze zoeken de balans.

Het zou helpen als justitie meer informatie zou geven of als het meegenomen kan worden in opleidingen van maatschappelijk werkers of psychologen, zegt Gevangenenzorg.

Slachtofferhulp Nederland helpt slachtoffers en nabestaanden van misdrijven. Zij zien dat families van daders ook in een moeilijk parket zitten. “Zij zijn echter niet het slachtoffer van de dader van het misdrijf en daarom behoren ze niet tot de doelgroep.”

Begrip en mededogen

Marian’s zoon pleegde verschillende delicten. Hij is inmiddels meerderjarig en woont niet meer thuis. Hij belandde in de criminaliteit toen hij ging puberen. Het gezin zoekt hulp, maar het helpt niet. Hij blijkt een persoonlijkheidsstoornis te hebben. Ze ervoer dat mensen heel wisselend reageerden op wat haar zoon deed. “Mensen doken weg een gangpad in, ze wilden of durfden niet te praten”, zegt Marian.

Er zijn ouders die hun hele sociale netwerk kwijtraken door wat er met het kind gebeurt omdat ze dit niet goed kunnen verwerken, zegt Marian Danen. “Wij hadden het geluk dat het met onze andere kids wel goed ging, dat we het in proportie konden zien.” Ze schrijft een boek over de periode, "Het leven is een spel en ik win altijd”, om mensen om haar heen meer inzicht te geven in wat zich afspeelde.

Een periode schaamde ze zich, maar dat doet ze nu niet meer. Ze hoopt ook dat andere ouders dit niet doen. Marian pleit voor begrip en mededogen voor ouders met een kind dat een misdrijf pleegt. “Er zullen best dingen fout zijn gegaan in de opvoeding, maar ik denk dat het gros van de daders uit een warm gezin komt met een goede jeugd.”

Vanavond in de uitzending moeder Marian Danen die een pleidooi voert voor mededogen. En we spreken met Hans Barendrecht van vrijwilligersorganisatie Gevangenenzorg Nederland, www.gevangenenzorg.nl

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.