Het jaar 2008 was voor mij als mediawoordvoerder in de Tweede Kamer het jaar dat de staatsomroep definitief door het ijs zakte. Dat zit zo. De staatsomroep is nogal overtuigd van de wijsheid van de klimaattheorieën van de charlatan Al Gore. ‘Hilversum’ gelooft dat er een relatie bestaat tussen de uitstoot van CO2 en een verandering van het klimaat. Dat het klimaat altijd verandert gaat er op het Mediapark niet in en dat de invloed van CO2 nog nooit is aangetoond wil men ook niet geloven. Maar daar zijn het dan ook gelovigen voor. Vele kritiekloze pro-klimaat-programma’s zijn het gevolg. Uiteraard op de kosten van de belastingbetaler, want die moet nodig worden opgevoed.

Deze zomer zou het NOS Journaal afreizen naar de Noordpool, het Lourdes van de Klimaat-kerk. Daar zou reporter Marieke de Vries in persoon verslag doen van het laatste stukje Noordpool-ijs dat gereduceerd werd tot een ijsklontje. Droomde Marieke de Vries er niet een beetje stiekem van om hoogstpersoonlijk zelf het laatste ijsbeertje van dat ijsklontje af te plukken en te redden. De Pulitzer prize kon haar niet meer ontgaan. Haar carrière zou in een daverende nieuwe stroomversnelling komen. Nu alleen het nog even vastleggen op video.

Maar zoals wel vaker gebeurt met linkse journalisten die op zoek zijn naar de feiten om hun eigen vooroordelen bevestigd te krijgen: de feiten werkten even niet mee. Een week lang zou Marieke de Vries verslag doen van de Noordpool. Ze kwam van een koude kermis thuis. Te veel ijs! De kapitein van haar schip legde in beeld uit dat hij niet verder kon omdat de doorgang versperd bleek. Overal ijs, geen doorkomen aan. Met een van spijt doortrokken stem verscheen verslaggeefster in beeld en zei: “Op 80 graden noorderbreedte, zo’n 650 kilometer van de Noordpool ligt er ijs, veel te veel ijs om nog verder te kunnen varen” IJs? Dat had de heilige Al Gore ze toch heel anders verteld. In Amerika zeggen ze dan “reality hits them in the face.”

Theo van Duren heeft daar een leuke column over geschreven. Hij is de enige dit het was opgevallen. Marieke de Vries, de PVV kent haar nog. Op de verkiezingsavond deed zij (overigens uitstekend) verslag van onze historische overwinning. Negen zetels! Ze heeft die avond moeten vechten met Hilversum om meer dan een keer in de uitzending te komen. Dat lukte slecht. De eindredacteuren hadden besloten dat de PVDV (zoals wij die avond genoemd werden) toch geen succes ging worden, dus waarom in het draaiboek opnemen dat er vaker naar ons zou worden overgeschakeld? Immers, het NOS Journaal had wekenlang uitgelegd dat de verkiezingen niet over integratie en immigratie zouden gaan.

Het enige nieuws over de PVV tijdens de campagne: er was sprake van een ‘versnippering van rechts’. Nee, Hilbrand Nawijn en Marco Pastors. Die gingen het Geert Wilders heel erg moeilijk maken. Zo had men besloten. Ook die avond bleken de linkse vooroordelen van journalisten niet te kloppen. De feiten hielden zich weer niet aan hun meningen. Vervelend toch.Martin Bosma is Tweede-Kamerlid voor de PVV.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.