Marokkaans-Nederlandse moeders kloppen na scheiding van hun Marokkaans-Nederlandse man regelmatig aan bij zowel de Nederlandse als bij de Marokkaanse rechter voor kinderalimentatie. "Het kan om duizenden euro's gaan", zegt advocaat Jamal El Hannouche.

Stellen met de dubbele nationaliteit kunnen voor zowel voor de Marokkaanse als de Nederlandse wet trouwen. Dat zorgt er voor dat vrouwen na een scheiding ook nog kunnen proberen kinderalimentatie aan te vragen in Marokko. Dat gebeurt met succes. Het feit dat de vrouw in Nederland woont en alimentatie ontvangt speelt dan geen rol.

Cherry picking

Advocaat Jamal El Hannouche is gespecialiseerd in echtscheidingsrecht en kent deze gang van zaken goed. Hij verdedigt Marokkaans-Nederlandse mannen en vrouwen bij een scheiding. "Dit is wat we cherry picking noemen", legt El Hannouche uit. "Iemand met een dubbele nationaliteit kijkt dan in welk land hij of zij de zaak het beste kan doen."

Volgens de Utrechtse advocaat gaat het zeker om honderden zaken per jaar. "Vrouwen zijn steeds meer bekend met deze mogelijkheid. Alleen al in mijn praktijk heb ik paar zaken per jaar. Dat is het topje van de ijsberg, want dat gaat het alleen nog maar om de mannen die na een dwangsom in Marokko bij mij uitkomen. Maar ik hoor ook veel collega-advocaten hier over en wijs vrouwelijke cliënten zelf ook op deze mogelijkheid. Ik denk dat het om honderden zaken per jaar gaat."

Wanbetaler in Marokko

Abdelaziz Alaoui Mrani (59) uit Den Haag is geboren in Marokko en woont sinds zijn tiende in Nederland. 17 jaar geleden is hij getrouwd met een vrouw voor de Marokkaanse én de Nederlandse wet. "Toen ik ging trouwen, deed ik dat omdat ik verliefd was". Het stel kreeg twee kinderen, maar na 7 jaar klapte het huwelijk. Zowel Mrani als zijn ex-vrouw zijn in Nederland blijven wonen na de scheiding.

Afgelopen lente was Mrani in Marokko. Het kwam hem ter oren dat zijn ex-vrouw ook in Marokko een scheidingsprocedure is gestart en dat de rechter kinderalimentatie toe heeft gezegd. "Als ik een dag langer was gebleven had ik mogelijk het land niet meer uit kunnen komen vanwege wanbetaling," zegt Mrani. Naar eigen zeggen betaalt Mrani sinds de scheiding netjes alimentatie volgens de Nederlandse regeling.

Marokkaans-Nederlandse vader uit Den Haag moet twee keer alimentatie betalen

Schaamte

De ex-vrouw van Mrani erkent dat ze de procedure voor kinderalimentatie in Marokko is gestart. Ze spreekt tegen dat Mrani zijn financiële verplichtingen voor de Nederlandse wet heeft voldaan. Verder wil ze 'in het belang van haar kinderen' niet reageren op de zaak.

Voor de Marokkaanse wet wordt de man doorgaans als kostwinner gezien. Van hem wordt verwacht het gezin te onderhouden, ook na scheiding. Volgens Jamal El Hannouche speelt schaamte een belangrijke rol. "Deze vaders voelen zich beetgenomen, maar vaak komen deze zaken pas op mijn bureau omdat een broer, een zus of een vriend belt in plaats van de vader zelf. Het komt dan bijvoorbeeld pas aan het licht als een vader terug wil naar Marokko vanwege een stervende moeder."

info

Kwart Marokkaanse-Nederlandse stellen scheidt

Van alle Marokkaans-Nederlandse stellen is na twaalf jaar is ongeveer een kwart (25,5 procent) gescheiden. Dat percentage is vrijwel gelijk aan het percentage gescheiden Nederlandse stellen (25,9 procent). Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Jaarlijks scheiden er tussen de 500 en 700 Marokkaans-Nederlandse stellen.

Koning Mohammed VI

Sinds 2004 werd in Marokko het islamitisch familierecht, de Mudawana, gemoderniseerd onder impuls van de modernere Koning Mohammed. De wet heeft de positie van de Marokkaanse vrouw aanzienlijk verbeterd. De huwbare leeftijd ging van 15 naar 18, er kan worden gescheiden en kinderalimentatie werd in het leven geroepen.

Alleen de vrouw kan dit aanvragen; de man wordt verantwoordelijk gehouden voor het gezinsinkomen. Partneralimentatie, zoals in Nederland, bestaat niet in het Marokkaanse recht.

Tv-reportage EenVandaag: Marokkaans-Nederlandse vaders betalen dubbel alimentatie

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.