Toen Tess werd geboren kon Marjolein haar geluk niet op. "Een wolk van een baby." Maar Tess kreeg kinkhoest, en het ging helemaal mis. Vier weken later moest Marjolein afscheid van haar nemen.

"Ik werd met spoed naar de eerste hulp gestuurd. De kinderarts onderzocht Tess en ze werd gewogen.Op dat moment was ze weer terug op haar geboortegewicht. De kinderarts vertrouwde het niet."

Video: Marjolein verloor haar dochter aan kinkhoest

Marjolein verloor haar dochter aan kinkhoest.

Tess kreeg kinkhoest toen ze nog te jong was om te worden gevaccineerd. Kinkhoest bij baby's is levensgevaarlijk, omdat baby's zich niet in staat zijn de luchtwegen schoon te hoesten. Vaccinatie van zwangere vrouwen kan bescherming bieden, maar door een lage vaccinatiegraad in Nederland lopen baby's gevaar om geïnfecteerd te worden. Marjolein wil haar verhaal graag delen omdat ze andere ouders wil waarschuwen.

'De kinderarts vertrouwde het niet'

Bij de geboorte leek er nog niets aan de hand. Een supersnelle bevalling, thuis op de bank. "Een wolk van een baby, 4220 gram, mooi roze, helemaal gezond", zegt moeder Marjolein nu. Drie weken na de geboorte ging het mis. Tess dronk minder en begon te hoesten. "Bij de huisarts kreeg ze opnieuw een hoestbui. Zo heftig dat ze blauw aanliep."

Geen hoestprikkel

Tess werd onmiddellijk in het ziekenhuis opgenomen en getest. Het bleek kinkhoest. "Toen we de uitslag kregen wisten we niet wat we nu wel weten. Jonge baby's kennen nog helemaal geen hoestprikkel, en zo'n kleintje heeft de kracht niet om te hoesten." Tess werd zo aangevallen door de kinkhoestbacterie dat ze wel moest hoesten en liep keer op keer blauw aan.

Door al het hoesten ontwikkelde Tess een longontsteking. Ze kreeg antibiotica. Maar de zuurstoftoevoer werd geblokkeerd. De artsen probeerden een bloedtransfusie, maar dat werkte niet voldoende. Een tweede liet haar bloeddruk niet toe.

info

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie die het slijmvlies van de luchtwegen beschadigd. De gifstof die de bacterie aanmaakt kan ook hart, longweefsel en hersenen aantasten. Alleen door hevig hoesten worden de luchtwegen weer schoon. Juist daarom is kinkhoest zo gevaarlijk voor pas geboren baby's. Ze kunnen niet goed hoesten, krijgen het benauwd en de zuurstoftoevoer wordt geblokkeerd.

Jaarlijks worden tussen de 100 en 200 baby's in het ziekenhuis opgenomen met kinkhoest. 'Sommige kinderen houden er blijvende restschade aan over bijvoorbeeld door zuurstoftekort', zegt Carsten Lincke kinderarts in het Erasmus MC Sophia kinderziekenhuis. Jaarlijks overlijden in Nederland één a twee kinderen. Sinds de jaren 90 stijgt het aantal besmettingen met kinkhoest in Nederland, net als in andere landen in de wereld.

Lees ook

Tess
Bron: Marjolein Oudsen
Tess

Steeds slechter voorgevoel

"Op woensdag werd Tess in het AMC opgenomen. Ze was toen drieëneenhalve week oud. Op donderdag ging ze aan de beademing omdat ze de kracht niet meer had om zelf te ademenen. We hebben haar zoveel mogelijk met rust gelaten. Ze reageerde op onze stemmen maar dat wilden we voorkomen. Ze had de kracht en energie nodig om tegen de bacterie te vechten. Op zaterdag kreeg ze stikstof toegediend maar toen waren haar vaatjes al zo beschadigd dat zuurstof niet meer op de juiste plekken in haar lijfje kon komen", vertelt Marjolein. "Wij zaten in een soort achtbaan. En ik kreeg een steeds slechter voorgevoel."

"Op zaterdagavond hadden we opnieuw een gesprek met de artsen. Ze zeiden dat ze niks meer voor haar konden doen. Ze adviseerden ons haar van de beademing af te halen. Onze kindje was uitgeput en door zuurstofgebrek al verschrikkelijk beschadigd. We besloten haar te laten gaan."

Op zaterdagavond hadden we een gesprek met de artsen. Ze zeiden dat ze niks meer voor haar kunnen doen. Ze adviseerden ons haar van de beademing af te halen.

'Ze heeft zelf het leven los gelaten'

"Ze koppelden haar van alle machines af en toen realiseerde ik me dat haar lijfje verbonden was aan zestien pompen met medicijnen, spierverslappers en pijnstillers. Op elke plek van haar lichaampje had ze wel een infuus. Toen ze haar bij ons op schoot legden ademde ze nog. We konden 10 minuten met haar knuffelen. En toen vloog ze weg. Het zijn onze dierbaarste minuten."

"Tess had vanaf het moment dat ze werd geboren een echte persoonlijkheid. Ze liet duidelijk merken wat ze wilde, wanneer ze honger had of bij ons wilde zijn. Echt een eigen willetje. Ook in die laatste minuten. Ze heeft gevochten voor haar leven maar ze realiseerde zich dat ze het niet ging winnen. Ze heeft zelf het leven losgelaten. En dat geeft aan hoe sterk ze was."

Lees ook

Vaccinatie van zwangere vrouwen

Marjolein wil haar verhaal graag delen om andere ouders te waarschuwen tegen de dalende vaccinatiegraad in Nederland. Want juist door een lage dekkingsgraad lopen pasgeboren baby's zoals Tess gevaar om geïnfecteerd te raken met de bacterie. Zo houdt ze sinds het overlijden van haar dochtertje een blog bij op haar Facebook-pagina 'Somewhere over the Rainbow'.

Wat kan helpen is vaccinatie van zwangere vrouwen, waardoor kinderen in de 2 maanden na de geboorte beschermd worden tegen kinkhoest. Dat is een cruciale periode omdat baby's dan zelf nog niet gevaccineerd en weinig afweer hebben tegen de bacterie.

info

Vaccinatie opgenomen in Rijksvaccinatieprogramma

In Nederland adviseerde de Gezondheidsraad al in december 2015 om zwangere vrouwen tegen kinkhoest te vaccineren. Daarmee krijgt een baby al bij de geboorte antistoffen mee, zodat het de gevaarlijke periode kan overbruggen tot het moment dat het zelf gevaccineerd wordt. Eind 2019 wordt deze vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen. Nu moeten zwangere vrouwen er nog zelf om vragen.

In het Verenigd Koninkrijk, België, de Verenigde Staten, Argentinië en Nieuw-Zeeland worden zwangere vrouwen wel al gevaccineerd tegen de ziekte. Uit Amerikaanse en Brits onderzoek onder 20.000 zwangeren tegen het combinatievaccin waar kinkhoest inzit, blijkt dat gevaccineerde zwangere vrouwen geen verhoogd risico hebben op bijwerkingen van de vaccinatie of complicaties in de zwangerschap.

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.