De luchtvervuiling veroorzaakt door de internationale scheepvaart is een enorm probleem.

Veel schepen varen op de goedkope bunkerolie: een brandstof van een dikke stroopachtige substantie die na verbranding tonnen roetdeeltjes de atmosfeer instoot. Het roet dat uit de hoge schoorstenen het schip verlaat komt in de hogere sferen terecht en slaat elders neer. 

Dat is uiteraard in de internationale wateren, maar ook op de kusten. Volgens onderzoeker Dan Veen van TNO is het een enorm probleem waar weinig tot geen aandacht aan wordt besteedt.  

Met voormalig stuurman Eelco Leemans varen we langs de giganten in de Rotterdamse haven die de uitstoot veroorzaken, en al zijn er regels voor de Noordzee (met de Baltische Zee de enige zeeën waar regels gelden om de uitstoot  te beperken), toch is de vervuiling groot. 

Dat beaamt ook lokaal politicus Krispijn Beek van Schiedam, gelegen aan de Nieuwe Waterweg waar de tankers, containerschepen en andere oceaanstomers voorbij komen. 

Tijdens die tocht op weg naar de kade gebruiken de schepen weliswaar schonere energie, maar ook deze is helaas niet schoon te noemen. Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) gaat de uitstoot hoger op de agenda plaatsen. Voorzitter Tineke Netelenbos van de overkoepelende Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders reageert in EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.