De 33-jarige cabaretière Louise Korthals is nog niet bekend bij het grote publiek, maar zal dat na oudejaarsavond wel zijn. Samen met Dolf Jansen maakte ze de conference ‘Omdat we het waard zijn’ om 2017 mee af te sluiten. “Ik vind de wereld veel te erg om er alleen maar grappen over te maken, maar inmiddels heb ik daar een balans in gevonden.”

Al vier maanden toeren Dolf Jansen en Louise Korthals door het land met hun voorstelling. Het is geen logische combinatie: Jansen improviseert het liefst zo veel mogelijk en Korthals wordt daar juist heel erg zenuwachtig van. Toch besloot ze ervoor te gaan toen Jansen haar vroeg om samen met hem de oudejaarsconference te maken. “Dolf wilde ‘iets nieuws’: een man en een vrouw die samen een eindejaarsconference maken is nog niet eerder voorgekomen. Zo kwam hij bij mij uit,” aldus Korthals.

Zangeres

Ze heeft nooit van een carrière als cabaretier gedroomd. “Ik wilde actrice of zangeres worden. Uiteindelijk kwam ik uit bij de kleinkunst, en toen vond ik mezelf terug in het cabaret. Ik dacht zelf altijd: ik ben daar veel te dramatisch voor. Ik vind de wereld veel te erg om er alleen maar grappen over te maken, maar inmiddels heb ik daar een balans in gevonden.”

Daar vindt Korthals een raakvlak met Jansen: “We zijn allebei heel erg betrokken bij de wereld en we voelen ook allebei de urgentie om daar iets over te zeggen.” Maar de vorm, daarin staan Korthals en Jansen zo ongeveer haaks op elkaar. “Toen ik voor het eerst een try-out met Dolf deed, dacht ik: mijn God! hoe kom ik hier tussen? We hebben echt een andere timing. Ik laat wel eens stiltes vallen, dat doet Dolf dus nooit,” vertelt ze.

Avontuur

Het is een avontuur voor de cabaretière die in 2011 haar eerste voorstelling maakte. Met ‘Het absolute einde’ won ze de Wim Sonneveldprijs en in 2013 won ze de Neerlands Hoop voor haar voorstelling ‘Vlieguur’. Ze haalt inspiratie uit het werk van Loes Luca, Ramses Shaffy, Annie M.G. Schmidt en Nina Simone. “Er zijn verschillende mensen in verschillende disciplines waar ik iets uit probeer te halen.”

De oudejaarsconference is voor Korthals erg bijzonder: “Het is echt een heel maatschappelijk geëngageerde voorsteling. Je ontkomt er niet aan een soort samenvatting van het jaar te geven, maar je probeert daar ook een boeiende gedachte aan toe te voegen.” Toch is het voor Korthals pas echt ultiem als ze haar eigen oudejaarsconference mag spelen.

Over EendVandaag

EenVandaag gaat deze winter weer op pad. In een lelijke eend, met warme chocolademelk en een interessante gast. Om te praten over het afgelopen jaar en de beloften van het nieuwe jaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.