Nederland is druk bezig met de lobby om een groot wetenschappelijk en prestigieus project, de Einstein Telescope, naar Zuid-Limburg te halen. Het rijk stelt 30 miljoen euro beschikbaar voor deelname aan internationale wetenschappelijke 'faciliteiten van wereldformaat.' Een deel van dat geld zal gebruikt worden bij het maken van een zogenaamd bid om de lobby voor de Einstein Telescope kracht bij te zetten.

De Einstein Telescope is een enorm wetenschappelijk project. "Het is een apparaat dat met ongekende precisie zwaartekrachtgolven in de ruimte kan detecteren", legt Stan Bentvelsen, directeur van het Nikhef, uit. "Die worden bijvoorbeeld veroorzaakt door zwarte gaten die op elkaar klappen." De zwaartekrachtgolven breiden zich steeds verder uit, als rimpelingen die uiteindelijk de aarde bereiken. Einstein voorspelde ooit al het bestaan van die rimpelingen. Met de telescoop kunnen de rimeplingen worden gedetecteerd. "Daar kunnen we weer van alles van leren", vertelt Bentvelsen.

Besluit in 2021

Het plan zal pas concreet worden als het ­besluit om de Einstein Telescope te bouwen ook echt is genomen, wat naar verwachting rond 2021 is. Het is de bedoeling dat de Einstein Telescope op 200 meter diepte in de grond wordt gebouwd als een driehoek met armen van 10 kilometer lang. 

CDA-kamerlid Martijn van Helvert is razend enthousiast over de Einstein Telescope: "Het is schoon, niet vervuilend, is een prachtig werkgelegenheidsproject, maar ook een prachtig wetenschappelijk project." Als Nederland de bouw van de Einstein Telescope krijgt toegewezen, gaat dat ruim een miljard euro kosten. Ondanks dat forse bedrag, doet Van Helvert een duidelijke oproep: "Als de politiek zich zo zinvol mogelijk wil tonen, moeten ze dit initiatief volledig omarmen." De toewijzing is echter nog niet zeker. Behalve Zuid-Limburg zijn ook Sardinië en Hongarije in de race voor de Einstein Telescope.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.