De linkse samenwerking tussen SP, GroenLinks, NIDA en de PvdA in Rotterdam is ten einde. Leek er zondag nog geen vuiltje aan de lucht, maandag zag de wereld er heel anders uit en was het gedaan met het linkse Rotterdamse pact.

Een tweet uit 2014 van NIDA, waarin Israël en IS met elkaar werden vergeleken, kwam extra onder de aandacht en dat betekende uiteindelijk het einde van de samenwerking.

SP Rotterdam: 'Balen als een stekker'

Fractievoorzitter van de SP Rotterdam, Leo de Kleijn ‘baalt als een stekker’. De samenwerking is nu ten einde, omdat GroenLinks het linkse verbond opzegde. "Religie en niet religieuze partijen partijen zouden niet samengaan, maar dat is onzin. Het gaat erom om Rotterdam beter te maken", aldus Kleijn.

Volgens politiek commentator Remko Theulings is politieke samenwerking tussen links en confessionelen geen gelukkige combinatie. Wanneer hij voorstelt dat dat ook om het CDA en de ChristenUnie kan gaan, beaamt De Kleijn dat. "Het frame is nu, en dat is het grote probleem, dat het gaat om een partij die zich laat inspireren door de Islam. Dat is ineens waar iedereen over valt en daar heb ik dan weer grote problemen mee."

Waarschijnlijk is de landelijke partijleider van de SP, Lilian Marijnissen,wél blij met het einde van het verbond. Zij was al op voorhand geen voorstander van de samenwerking