Het vertrouwen van de Limburger in anderen en in verschillende instituten, zoals de kerk, pers of de Tweede Kamer is nog nooit zo laag geweest. Dat blijkt uit cijfers van het CBS in handen van EenVandaag. Bijna de helft van de Limburgers geeft aan anderen niet te vertrouwen.

In andere provincies is dit vertrouwen een stuk hoger. Koploper is de provincie Utrecht, waar 66% aangeeft vertrouwen te hebben in anderen.

Wil je zien hoe jouw provincie scoort op het gebied van vertrouwen in verschillende instituties, zoals pers, de kerk, de Tweede Kamer of de politie, klik dan op deze kaart. Met het menu linksboven kun je verschillende instituten aanklikken.

In Limburg is het vertrouwen vooral in elkaar dus flink gedaald. Gouverneur van de provincie Limburg Theo Bovens verbaast zich niet over het wantrouwen in zijn provincie. “Historisch gezien zijn er een aantal redenen, zoals het sluiten van de mijnen, die hebben bijgedragen aan een groot wantrouwen naar de rest van Nederland.”

Ook het Limburgs Dagblad ziet al jaren een trend in het wantrouwen van Limburgers richting dergelijke instituten. Reden voor de krant om in gesprek te gaan. Journalisten Ruben van Erp en Genaud Molin plaatsen een oproep: “We zijn op zoek naar jouw verhaal. Wat heb jij in je eigen leven of van dichtbij meegemaakt waardoor je het vertrouwen hebt verloren? Of heb je juist een mooi verhaal over voorwaardelijk vertrouwen? Misschien deed je ooit een geweldige poging om vertrouwen te herwinnen.”

De reacties stroomde binnen en zelf hebben de twee journalisten al met meerdere ‘gewone’ Limburgers gesproken. Wat hen opvalt is dat veel gesprekspartners het wantrouwen in verschillende instituten heel herkenbaar vinden. “Heel veel mensen zien om hen heen dat het wantrouwen toeneemt. Neem bijvoorbeeld de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen waarbij in Limburg de PVV van Limburger Geert Wilders de grootste werd. Dit is iets wat veel genoemd wordt”, aldus Genaud Molin van het Limburgs Dagblad.

Gouverneur Theo Bovens maakt zich op dit moment niet direct zorgen over het wantrouwen in Limburg. “ Het afzetten tegen bijvoorbeeld de randstad is geen nieuw fenomeen. En als je kijkt hoe groot de gemeenschapszin in Limburg is dan staat dit juist paradoxaal op de cijfers van het CBS. Wel moeten we extra aandacht besteden aan die verbindingen tussen mensen. Daar moet Limburg aan werken.