De Libische gemeenschap in Manchester heeft met afschuw gereageerd op de aanslag van afgelopen donderdag. Voorzitter van de Libische Maatschappij Mohamed Fadil kent een groot deel van de Libiërs in zijn stad en is geschrokken dat de aanslagpleger Salman Abedi uit Libië komt.

"Hij leefde erg geïsoleerd,” zegt Mohamed Fadil in EenVandaag. Hij was bekend met de familie voordat de vader van Abedi besliste om met het grootste deel van zijn familie terug te keren naar het Noord-Afrikaanse land. Alleen Salman en zijn oudere broer, Ismail, bleven in Manchester.

Hij voegt eraan toe dat Abedi een aparte groep vrienden had die buiten de Libische gemeenschap stonden en die niemand echt kende. “Toen ik hem de laatste keer in de moskee zag, zei hij dat hij net terugkwam uit Libië. Ik was verrast dat hij hier was omdat bijna zijn hele familie in Libië woont.”

Radicalisering 

Hij is nog steeds in shock was om te leren dat Abedi achter de aanval zat. "De twee dingen passen niet bij elkaar," zegt hij. “Het is moeilijk te geloven dat hij tot zoiets in staat is. Dat had ik hem nooit zien doen.” 

"Mijn beste gok is dat Salman geradicaliseerd is terwijl hij in Libië woonde, niet terwijl hij hier was. Met groepen als ISIS, is het waarschijnlijker dat het daar gebeurd is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.