In Zwitserland is het vanaf 1 maart verboden om kreeften nog langer levend te koken. De kreeften moeten met elektrische schokken eerst verdoofd worden alvorens ze gekookt mogen worden. In Nederland worden kreeften vaak nog wel levend in de pan gegooid maar als het aan de vissenbescherming ligt, moet dat ook hier afgelopen zijn.

Vandaag bieden zij aan de Vaste Commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een petitie aan voor het verbod op het onverdoofd koken van krabben en kreeften. De petitie is al ruim 8000 keer ondertekend. 

'Kreeften ervaren pijn tijdens het koken'

De Zwitsers zijn om en stellen dat het vaststaat dat kreeften pijn ervaren tijdens het koken. “De gebruikelijke onderdompeling in de gastronomie, een niet verdoofde kreeft in kokend water, is daarom niet langer toegestaan”, staat er in het bericht op de site van de Zwitserse overheid. Daarnaast is het niet langer toegestaan levende kreeften te vervoeren op ijs of in ijswater en dienen de kreeften in een natuurlijke omgeving gehouden te worden.  

Er werd altijd gedacht dat kreeften geen complex zenuwstelsel hebben en daarom ook geen pijn kunnen ervaren maar het ligt gecompliceerder dan dat. Kreeften zijn geen simpele ‘reflexmachines’, stelt Hans van de Vis, professor aan de Wageningen Universiteit die onderzoek deed naar de pijnbeleving bij kreeften en krabben. Een ander onderzoek uit 2013 wees uit dat krabben en kreeften reageerde op elektrische schokjes, wat volgens de onderzoekers duidt op een bewuste pijnervaring.

In Nederland is op verzoek van de Partij voor de Dieren in 2013 al eens gekeken naar de mogelijkheden om kreeften te verdoven alvorens ze te koken. Maar tot een verbod is nog nooit gekomen. Wel tot een onderzoek van de Universiteit Wageningen naar de pijnbeleving bij kreeften maar dat rapport concludeert dat er “vooralsnog onvoldoende kennis is om te concluderen dat het ervaren van pijn mogelijk of juist onmogelijk is bij deze dieren.”

Een tweestrijd tussen eer en welzijn

Volgens social-media kok Bart van Olphen blijft het een tweestrijd tussen de eer van de chef en het welzijn van de kreeft. In zijn tijd in Franse restaurants werd hem geleerd dat het ‘not done’ is de kreeft eerst dood te maken. “Ik moest zelf wel eens een pin door het achterlijf van een levende kreeft steken zodat de staart tijdens het koken niet krom trok. Allemaal voor de presentatie op het bord.” Bart kiest er tegenwoordig voor de kreeft eerst door de kop te snijden zodat hij dood de pan in gaat.  

Ondanks de contradictie in de wetenschap is tv-bioloog Midas Dekkers er van overtuigd dat kreeften wel degelijk pijn kunnen voelen. In het tv-programma ‘gefundenes fressen’ liet hij in een doorzichtige pan al eens zien hoe de kreeft spartelend reageert op kokend water. “Dan kan je niet meer zeggen dat kreeften niks voelen.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.