Veel basisschoolleeringen zitten vandaag niet zoals elke donderdag in een klaslokaal, maar zijn nog thuis of worden ergens anders opgevangen. De leraren van het primair onderwijs zijn vandaag namelijk aan het staken. Ze willen dat er meer geld wordt geïnvesteerd in het basisonderwijs zodat de salarissen omhoog kunnen en de werkdruk wordt verlaagd. Ondanks eerdere toezeggingen dat er meer geld vrijkomt voor het basisonderwijs, stonden vandaag 60.000 docenten met een spandoek in het Zuiderpark in Den Haag.

Jan van de Ven, één van de oprichters van PO in Actie, een club van actievoerende leraren, laat aan EenVandaag weten dat ze betrokken willen worden bij het overleg tussen vakbonden en werkgevers. “Wij gaan net zo lang door tot al onze eisen zijn ingewilligd.”  Ad Veen van de PO-Raad, de sectororganisatie van het basisonderwijs, laat weten dat PO in Actie een podium verdient, omdat ze een breekijzer zijn geweest. "Daarom zijn ze in principe welkom aan de onderhandelingstafel, alleen hoe we dat precies gaan vormgeven moeten we nog uitzoeken."

Ad Veen van de PO-Raad, de sectororganisatie van het basisonderwijs, laat weten dat PO in Actie een podium verdient, omdat ze een breekijzer zijn geweest. "Daarom zijn ze in principe welkom aan de onderhandelingstafel, alleen hoe we dat precies gaan vormgeven moeten we nog uitzoeken”. 

Ook de docenten van de de Michiel de Ruyterschool in Nijmegen doen mee met de actie. Directeur Mascha Bies: “De school is vandaag gesloten, maar er is onder de ouders gelukkig veel steun voor deze actie. Ouders moeten andere opvang zoeken voor vandaag, maar ik heb daar geen klachten over gehoord. Ik ondersteun de actie zelf ook van harte en ga dan ook mee naar Den Haag vandaag.” Ze zijn vanmorgen vanuit Nijmegen vertrokken met de bus om tijdens de manifestatie hun stem te laten horen. Ook juf Lara Felix is ingestapt. Ze geeft les in groep 4, een groep die bestaat uit 26 leerlingen. Ze zou liever zien dat er minder leerlingen in haar klas zouden zitten, zodat ze de leerlingen meer aandacht kan geven. 

Klassen moeten kleiner en er moet meer geïnvesteerd worden in onderwijsondersteuners

Bestuurder Toine Janssen van Conexus, de scholenkoepel waar de Michiel de Ruyterschool onderdeel van is, vindt het belangrijk dat er niet alleen gesproken wordt over het verhogen van het salaris.  “Daar ligt nu wel de focus op, maar ik vind dat maar een klein onderdeel. Er zijn forse investeringen nodig in het basisonderwijs. Klassen moeten kleiner en er moet meer geïnvesteerd worden in onderwijsondersteuners.“ 

Hiske Blom, moeder van twee kinderen, zit in de medezeggenschapsraad van de Michiel de Ruyterschool en heeft vandaag een dagje vrij genomen. Ze begrijpt heel goed dat de school vandaag de deuren gesloten houdt, maar ziet wel problemen als er vaker en langer gestaakt wordt.  Als er niet meer geld beschikbaar komt, heeft PO in actie, één van de initiatiefnemers van deze staking, namelijk al laten weten dat ze in november twee dagen willen gaan staken. En of daar net zoveel begrip voor is onder ouders, dat is nog maar de vraag.