Vandaag staken veel basisschoolleraren omdat ze een hoger salaris en een lagere werkdruk willen. Uit onderzoek dat EenVandaag vorige week deed, blijkt dat er veel steun voor de leraren is. Ouders moeten vandaag zelf opvang voor hun kinderen regelen maar desondanks is het begrip voor de staking onder die groep het hoogst.

Tweederde van alle deelnemers (65%) heeft begrip voor de staking van vandaag. Onder ouders met kinderen op de basisschool is dat zelfs 85 procent. Zes op de tien (62%) ouders vinden dat de klassen op hun basisschool te groot zijn en dat de werkdruk van de leraren te hoog is.

Meer dan de helft (53%) van de 17.000 deelnemers vindt dat het nieuwe kabinet de lerarensalarissen verder moet verhogen dan Rutte II van plan is. Het demissionaire kabinet trekt 270 miljoen euro uit voor de verhoging van salarissen van basisschoolleerkrachten, goed voor een loonstijging van ongeveer 3 procent. 

Ruim een kwart (28%) vindt de huidige stijging voldoende. Drie op de tien (29%) vinden dat leraren er tussen de 4 en 9 procent bij mogen krijgen. Nog eens een kwart (24%) vindt dat de salarissen met 10 procent of meer mogen stijgen. Leraren eisen zelf een stijging van tien procent.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 17.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 18 en 19 september 2017.

Onderzoek: Prinsjesdag 2017 

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.