Ouders die hun kinderen van school houden buiten de officiële vakanties om moeten meteen een boete krijgen. Het Openbaar Ministerie (OM) wil een proef beginnen waarin leerplichtambtenaren deze boetes zelf kunnen geven. Tot nu toe komt de boete pas na tussenkomst van de rechtbank bij overtredende ouders terecht. 

6.000 meldingen van 'luxeverzuim'

Duizenden ouders houden hun kinderen buiten de officiële vakanties om van school. Dit doen ze om bijvoorbeeld wat eerder of goedkoper op vakantie te gaan. Het Algemeen Dagblad meldt dat er in het schooljaar 2015-16 ruim 6.000 meldingen waren van dit zogenoemde luxeverzuim. Na een eerste waarschuwing leggen leerplichtambtenaren nu nog processen-verbaal neer bij het OM, waarna de rechtbank beslist of er een boete wordt gegeven van 100 euro per dag.

Het Openbaar Ministerie zou deze bevoegdheid willen geven aan leerplichtambtenaren. Ouders zouden dan sneller een boete krijgen. Dit zou ook duidelijker maken dat luxeverzuim niet kan. Voorlopig gaat het om een proef waaraan gemeenten mee kunnen doen.

Geert Looijschelder, bestuurder van scholenkoepel STIP in Hilversum, moedigt de proef aan. “Het is goed dat leerplichtambtenaren meer verantwoordelijkheid krijgen bij het geven van boetes. Op termijn hoop ik dat ouders vakantiedagen op een flexibele manier voor hun kinderen kunnen opnemen, maar tot die tijd zijn er regels die dat tegenhouden.” Hij ziet dat rechters nu soms begrip tonen voor ouders en een boete niet opleggen.

Snipperdagen beter dan boetes

Marieke Boon van de organisatie Ouders & Onderwijs is niet enthousiast over het plan. Volgens haar is er juist behoefte aan meer flexibiliteit en minder regels. “Ik denk dat je duidelijk ziet dat mensen vragen om wat meer flexibilisering van de vakantiedagen. Dat past ook bij maatschappelijke ontwikkelingen rondom werk. Daarin worden mensen ook steeds flexibeler. Nu bepalen scholen wat de vakantiedagen zijn en daar heb je je als ouder maar naar te schikken”.

Boon verwacht dat het plan slecht zal vallen bij ouders met kinderen op de basisschool: “Er ontstaat bij ouders wrevel als de regels star worden uitgevoerd. De vraag is ook: wat is het nadeel voor het kind als het een dag eerder weggaat voor vakantie”.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.