De kwaliteitsverschillen tussen scholen in Nederland zijn te groot. Daardoor blijft het talent van leerlingen onbenut, constateert de Onderwijsinspectie in een rapport dat vandaag verscheen.

Vergelijkbare leerlingen op de ene school presteren een stuk slechter dan op de andere, blijkt uit het rapport. Dat geldt voor scholen in het basisonderwijs, maar ook in het voortgezet onderwijs: Nederland is zelfs koploper als het gaat om kwaliteitsverschillen tussen middelbare scholen.

Het team van de Maria basisschool in Rotterdam.

Eén of meerdere niveaus

Op de ene basisschool scoren leerlingen gemiddeld tien tot twintig punten lager op de eindtoets dan op een andere basisschool met vergelijkbare leerlingen. “Als je er vanuit gaat dat scholen ook hun schooladvies daarop baseren, dan kan dat één of zelfs meerdere niveaus schelen,” aldus de Inspectie. In het voortgezet onderwijs is gekeken naar slagingspercentages, die sterk uiteenlopen van 75 tot 100 procent. ,,Op dit moment maakt het voor de toekomst van leerlingen te veel uit op welke school ze terechtkomen'',

Visie

Volgens inspecteur-generaal Monique Vogelzang worden de kwaliteitsverschillen veroorzaakt door onder andere de kwaliteit van de lessen, maar ook door de sterkte van de schoolleider. Een goede school heeft visie en ambitie, waar gefocust wordt gewerkt aan doelen. Daarnaast moet een school hoge verwachtingen hebben van haar leerlingen en een sterk docententeam.

Ineke van Uden is directielid van de Maria basisschool in Rotterdam. Haar school ontving in januari dit jaar het predicaat “excellente school”, wat Sander Dekker persoonlijk kwam vertellen. Een prestatie op zich, maar helemaal als je bedenkt dat de school van ver komt. “Zes jaar geleden was de school nog zwak, we stonden op de drempel naar zeer zwak.” Visie, doelstellingen en ambitie, het zijn volgens Van Uden inderdaad de toverwoorden die de school er weer bovenop hebben geholpen.

CSG de Kluiverboom, een vmbo-school in Groningen, kent een soortgelijk verhaal. Ook daar ging het ooit minder, maar gaat het nu steeds beter. Verslaggever Mooijbroek is te gast op de school en loopt een ochtendje mee met directeur Henk Lammerts.

In EenVandaag een gesprek met inspecteur-generaal Monique Vogelzang, en directrice Ineke van Uden van de Maria basisschool in Rotterdam.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.