Drie volwassenen en een kind kwamen dit weekend om bij een verkeersongeluk in Stieltjeskanaal in Drenthe. De oorzaak is nog onbekend, maar de manier waarop de hulpverlening op gang kwam is nu onderwerp van discussie.

De vier zaten in een auto met aanhanger die aan het einde van de ochtend in het kanaal terechtkwam. Voorbijgangers zagen de auto het water in rijden en alarmeerden de politie. De slachtoffers zijn een 64-jarige opa, een 44-jarige vader, een 34-jarige moeder en een kind van twee.

Het duikersteam van de brandweer was 22 minuten na de melding aanwezig bij het ongeval. Voor het viertal in de auto kwam die hulp te laat. Omstanders hebben inmiddels kritiek geuit op de politie. Agenten waren snel ter plekke, maar gingen niet te water. ‘Je wilt niet nog meer slachtoffers’, zei een woordvoerder van de politie maandag. ‘De agenten hebben overlegd met de meldkamer of ze het kanaal in zouden gaan. Doe het niet, heeft de meldkamer gezegd.’

Er bestaan geen richtlijnen voor de politie als het gaat om reddingsacties. ‘We zijn hulpverleners. Als je de auto nog ziet, dan ga natuurlijk het water in. In dit geval was de wagen niet meer te zien. Dan wordt het onveilig. Bovendien hadden de agenten niet de benodigde hulpmiddelen en dan is het wachten op het duikteam van de brandweer’, lichtte de woordvoerder toe.

Hij kan zich voorstellen dat omstanders het misschien vreemd vonden dat de politie geen reddingspoging deed. ‘Het is een afweging die je maakt. De vraag is; kan ik het verschil maken en is het veilig.’ Volgens de politie was het dat zaterdagochtend niet.

Wat moet je eigenlijk doen als je met een auto te water raakt? Waar eerst het advies gegeven werd om de auto eerst vol te laten lopen met water, om dan pas weg te komen, luidt tegenwoordig het advies om zo snel mogelijk het voertuig te verlaten.

EenVandaag kijkt vandaag in Bosbad Vledder, waar de ‘Cursus Auto Te Water!’ wordt gegeven: