Een interview in de NRC met de twee oprichtsters van The Green Happiness houdt de gemoederen al enkele dagen bezig op social media. 

De dames hebben een voedingsideologie ontwikkeld, niet op basis van wetenschap, maar op basis van “wat je zelf diep van binnen wel weet, wat goed voor je is en wat niet.” 

Dat betekent veganistisch, geen vetten, geen brood en geen suikers. Ook eieren zijn uitgesloten, want dan eet je volgens de dames “de ongesteldheid van de kip”. Ze zijn gezonder gaan eten, omdat hun beide moeders kanker kregen, niet dat ze willen zeggen dat dat door het eten kwam, maar toch benoemen ze het even.

Veel mensen op Twitter vinden het maar onzin, ondanks het feit dat The Green Happiness al 200.000 volgelingen heeft die zich keurig aan het voedingsschema houden. Ze noemen de oprichtsters charlatans en vinden het onbegrijpelijk dat de NRC-journalist ze niet kritischer heeft bevraagd. Een tegenartikel van Karin Luijten wordt veel gedeeld, onder andere door Volkskrantcolumniste Sylvia Witteman. Karin schrijft:

'Ik denk aan die arme 200.000 volgsters (…) allemaal onzekere jonge vrouwen die zich ergens aan willen vastklampen, die behoefte hebben aan houvast, al is het nog zo absurd (elke ochtend 20 minuten je mond spoelen met kokosolie 'om alle afvalstoffen te doen verdwijnen'??) De ratrace van mee moeten doen, althans, van denken dat je mee moet doen omdat je er anders niet bij hoort.'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.