Als het aan D66 en SP ligt, komt er een einde aan de financiële privileges van onze leden van het Koninklijk Huis. In 2021 krijgt Koning Willem-Alexander bijna 1 miljoen euro. Joost Sneller (D66): "Hij krijgt 6 keer meer dan de premier belastingvrij."

Het is een jaarlijks ritueel bij het debat over de begroting van het Koninklijk Huis: ophef over hoeveel de Koning verdient, maar vooral ook over het feit dat hij hier geen enkele euro belasting over hoeft te betalen. Volgend jaar krijgt Willem-Alexander een inkomen van 998.000 euro.

Geen uitzonderingspositie Oranjes

Regeringspartij D66 heeft grote moeite met de hoogte van dit bedrag. Kamerlid Joost Sneller: "Ik vind dat het heel erg is scheefgegroeid. Onze koning verdient 6 keer meer dan de Minister-president en hoeft daar geen belasting over te betalen, dat vind ik eigenlijk niet uit te leggen."

In het kersverse verkiezingsprogramma van de partij staat dan ook te lezen dat de Koning evenveel zou moeten verdienen als de premier. Daarnaast moet hij gewoon net als iedere burger belasting betalen. SP-Kamerlid Ronald van Raak sluit zich hier graag bij aan. "We hebben een norm afgesproken waarin is bepaald dat iedereen die een publieke functie uitvoert nooit meer mag verdienen dan de premier. Dat geldt wat ons betreft ook voor Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en in de toekomst voor prinses Amalia."

Lees ook

5 miljoen euro onkosten per jaar

Wat Van Raak betreft moet over dat inkomen ook belasting worden afgedragen."Het klopt gewoon niet, voor belasting is iedere Nederlander gelijk. Iedere politieagent, verpleegkundige en minister moet belasting betalen. Het is echt heel raar dat leden van het Koninklijk Huis dit niet hoeven te doen."

Naast zijn inkomen, krijgt de Koning ook nog een royaal om zijn onkosten te vergoeden. Voor komend jaar is dit bedrag vastgesteld op maar liefst 5 miljoen euro. Zaken als de huisvesting of vervoer vallen hier niet onder. Het blijft een beetje mistig wat dan wel. Sneller hekelt het gebrek aan transparantie hierover: "Het gaat om zogenaamde personele en materiële kosten. Eigenlijk weten we niet precies wat de Koning hier onder rekent."

Lange adem

D66 heeft voor de zomer een meerderheid van de Kamer achter zich gekregen om meer duidelijk te krijgen over deze pot met geld. Sneller: "De Rekenkamer zou iedere 5 jaar moeten bekijken of die 5 miljoen euro - die hij dus bovenop zijn salaris ontvangt - wel redelijk is. Er zou een extra controle moeten zijn om te bepalen of dat niet te veel is."

Tot nu voelde premier Rutte er weinig voor om meer openheid te geven over de financiële situatie van de Oranjes. Kamerlid Sneller geeft dan ook toe het 'een kwestie is van een lange adem'. Dit geldt ook voor zijn plan om Koning Willem-Alexander en zijn gezinsleden belasting te laten betalen.

Hiervoor geldt namelijk dat de Wet Financieel Instituut van het Koninklijk Huis moet worden gewijzigd. Dat kan alleen als tweederde van de Kamerleden hier mee instemt. Sneller: "Die meerderheid is er op dit moment niet. Misschien dat er na de verkiezingen bij de formatie afspraken over kunnen worden gemaakt."

Bekijk hier de tv-reportage over de inkomsten van de Koning

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.