Ex-wielerprof Lieuwe Westra bekende deze week hoe hij bij zichzelf cortisonen kon inspuiten zonder betrapt te worden. Door valse medische verklaringen bleek het niet alleen voor hem jarenlang kinderlijk eenvoudig om de ontstekingsremmers te gebruiken.

Voor wielrenners is het een methode die al eerder bestond dan het gebruik van EPO, groeihormonen of bloeddoping. De ploegarts vragen om een briefje en vervolgens om medische redenen toch prestatie bevorderende middelen te mogen nemen.

Volgens wielerjournalist Thijs Zonneveld was Westra zeker niet de enige die cortisonen gebruikte. “Hij was geen uitzondering bij zijn ploeg Vacansoleil.  Zeker als je naar die periode in het wielrennen kijkt, toen gebeurde het in zoveel verschillende ploegen.”  

Tour de France winnaar Chris Froome deed ongeveer hetzelfde, toen hij vorig jaar in de Ronde van Spanje gepakt werd op salbutamol. Hij mocht dat middel gebruiken omdat hij last heeft van astma, maar overschreed de maximaal toegestane hoeveelheid. Maar zolang het juridisch niet duidelijk is of zijn vergrijp gelijk staat aan dopinggebruik, mag hij morgen gewoon starten in Jeruzalem.

Valse medische attesten

Directeur Herman Ram van de Nederlandse dopingautoriteit hoopt dat er na Westra meer wielrenners zijn die willen vertellen over hun ervaringen met valse medische attesten. “De regels maakten het mogelijk om een paar jaar lang vrij makkelijk cortisonen te gebruiken. Het aantal aanvragen voor zogenaamd medisch gebruik steeg enorm. Daar waren wij niet blij mee, maar renners wisten nu eenmaal hoe ze ermee weg konden komen.”

Gewoon preventief uit de koers halen, dat is de oplossing

Cardioloog Jan Hoogsteen hielp in de laatste jaren van de Raboploeg bij de medische begeleiding van Nederlandse wielrenners.

Hij zegt nooit te hebben meegewerkt om medicijnen voor te schrijven die niet echt nodig waren. Ook vroegen renners hem niet om valse voorschriften, hij denkt dat het probleem te verwaarlozen is. “Als ze van mij vanwege medische redenen iets kregen dat op de dopinglijst stond dan mochten ze ook drie weken niet fietsen. Dat is de oplossing. Gewoon preventief uit koers halen.”

Maar kijken we dan vanaf morgen naar een schone Ronde van Italië? Thijs Zonneveld denkt van niet. “Ook dit jaar zullen renners meerijden die een nep attest hebben en die een blessure hebben verzonnen. Helemaal schoon wordt het wielrennen waarschijnlijk nooit.”