GroenLinksers chatten met PVV’ers, SGP’ers en D66’ers. Niet om elkaar te overtuigen, maar wel om over en weer argumenten uit te wisselen. En dat is nodig, vinden de bedenkers van het platform waaromkiesjij.nl, de site waarop de chats plaatsvinden. 

Want op sociale media ontmoet je alleen gelijkgestemden en in Den Haag wordt er door politici vooral óver mensen gepraat. En dat terwijl democratie een actief proces is, ook als je geen politicus bent.

Iedereen die op Facebook, Instagram of Twitter zit en wel eens Googlet merkt het: je leest vooral het nieuws van je eigen vrienden, kennissen of mensen die een mening hebben die overeen komt met die van jou. Je zit in de zogenoemde ‘filterbubbel’, een bubbel die vooral bevestigt waar je zelf al van overtuigd bent. 

Een groepje Amsterdamse vrienden wilden uit de bubbel komen en juist spreken met andersdenkenden omdat ze merkten dat ze die nooit tegenkwamen. Met het platform waaromkiesjij.nl brengen zij kiezers bijeen met totaal verschillende partijvoorkeuren. Een datingsite, maar dan om uitersten aan elkaar te koppelen.

Journalist Joris Luyendijk ziet, net zoals de oprichters van waaromkiesjij.nl, dat we in ons land meer dan ooit tegenover elkaar zijn komen te staan. Hij nam het initiatief voor de site kunnenwepraten.nl, waar geen meningen, maar ervaringen worden uitgewisseld. De site heeft de doelstelling om mensen in hun eigen woorden aan het woord te laten, om beter te begrijpen hoe we in de wereld staan.

Frank van Dalen is politiek adviseur en voorzitter van de stichting Politieke Academie. Met data-analyses adviseert hij politieke partijen in hun campagne. Hij ziet in de filterbubbel de nieuwe verzuiling van deze tijd.

Van Dalen vindt de initiatieven van Luyendijk en waaromkiesjij.nl nobel, maar ziet vooral een rol weggelegd voor de politieke partijen zelf. Die moeten leren om een boodschap op verschillende manieren voor het voetlicht te brengen en zo dwars door de bubbels iedereen te bereiken. Want ook hij bevestigt, een samenleving zonder cohesie is geen samenleving.

Naast online gesprekken organiseert waaromkiesjij.nl nu ook offline gesprekken tussen kiezers. Op zaterdag 11 maart worden er door het hele land live-evenementen georganiseerd om het publieke debat te stimuleren. Klik hier voor meer informatie en deelname.