“Wij zijn helemaal de weg kwijt” zegt Annet van Zon. Zij is voorzitter van Jeugdzorg in Gelderland en reageert op het rapport van de Kinderombudsman. 

Het rapport is niet mild. De gemeenten die vanaf 1 januari jeugdzorg beheren hebben hun zaken niet op orde. De organisatie is niet goed, de communicatie is niet goed, onduidelijk is wie de regie voert en gemeenten hebben niet alle kinderen die zorg behoeven in beeld.

Volgens staatssecretaris Van Rijn, die over jeugdzorg gaat, verloopt alles gesmeerd. Niet dus, zo blijkt uit het rapport van Kinderombudsman Marc Dullaert. Het is een grote proeftuin, waarin kwetsbare groepen zoals mishandelde kinderen dreigen te verdwalen, stelt Dullaert. 

Kinderen de dupe

Kinderen zijn de dupe van het falende beleid, in Gelderland ging het al mis met een zestienjarige jongen. Zijn moeder kreeg een psychose en er moest met spoed een opvanglocatie voor hem worden gezocht. Maar dat bleek niet eenvoudig. 

Annet van Zon: "Alle wegen zijn verstopt. In dit geval heeft de jeugdbeschermer een volle dag, bijna letterlijk met die jongen op de achterbank rondgereden, terwijl die jongen onzekerder werd, zich afvroeg waar hij zou slapen die avond. Dat is een voorbeeld van een routine die weg is waardoor er nodeloos rondgezeuld wordt met een kwetsbare jongen van 16", stelt de voorzitter van Jeugdzorg in Gelderland.

De Kinderombudsman vindt het onacceptabel dat kinderen de dupe worden: 

"Het is een van de grootste hervormingen in Nederland, maar we mogen niet accepteren dat het een grote proeftuin is. Het gaat om mensen van vlees en bloed, om kwetsbare kinderen en dan mag je deze risico's niet nemen."

Bureucratische rompslomp 

Begeleid wonen, pleegzorg, crisisopvang. Al die vormen van zorg hebben een code. Alleen hanteert elke gemeente zijn eigen richtlijn. Daardoor is het een bureaucratische rompslomp. Volgens Annet van Zon zijn er inmiddels meer dan 69.000 productcodes in de jeugdzorg. 

Ook de Kinderombudsman hoort van instellingen dat bureaucratie veel te groot is.

Volgens hem moet het ministerie , maar ook de VNG goed kijken naar een oplossing.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.