Bureau Jeugdzorg maakt fouten in rapportages over probleemgezinnen. Kinderrechters gebruiken die rapportages weer om te beslissen over ingrijpende zaken als uithuisplaatsing en onder toezichtstelling. Ingrijpende maatregelen die grote impact hebben op ouders en kinderen. In het ergste geval kunnen fouten in rapportages tot onterechte uithuisplaatsingen leiden. 

Dat concludeert de Kinderombudsman. Op verzoek van de Tweede Kamer hield hij dossiers van Bureau Jeugdzorg tegen het licht en sprak hij met jongeren en 300 ouders.

Duizenden kinderen en hun ouders komen jaarlijks in aanraking met Jeugdzorg. Ze krijgen begeleiding, komen onder toezicht of worden uit huis geplaatst. De Kinderombudsman ontdekte dat fouten die in rapportages van Jeugdzorg voorkomen, maar inmiddels zijn opgelost, toch nog in dossiers bij kinderrechters belanden. Een ouder vertelde de Kinderombudsman:

'Tien jaar geleden had ik een alcoholprobleem, ja. Maar daarvoor heb ik hulp gehad en nu is dat voorbij. Toch blijven ze dat maar aanhalen.'

Het roer moet om, stelt de Kinderombudsman. Er moeten harde garanties komen dat feitenonderzoek en rapportages aan minimum kwaliteitseisen moeten voldoen. Vanavond in EenVandaag is de vicevoorzitter van Jeugdzorg Nederland, Jan-Dirk Sprokkereef, te gast. Hij reageert op de conclusies van de Kinderombudsman.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.