Het is slecht gesteld met de houding van kinderen in de klas. Volgens Piet van Loon van het Houding Netwerk Nederland (HNN) groeit het aantal kinderen met nek- en rugklachten. Kinderen lijden aan de 'gameboy-rug' of 'tablet-nek' door het turen naar schermen binnen en buiten de klas.

De vloer aanraken

“Kinderen zitten te veel en veel te veel verkeerd,” vertelt van Loon in de uitzending van Radio EenVandaag. Dit heeft een sluipende invloed op de werking van je organen. “Je darmen werken niet optimaal en je longen kunnen niet hunvolledige capaciteit benutten.

Recent hielp van Loon bij een onderzoek op een middelbare school in Deventer. Leerlingen moesten met gestrekte knieën de grond proberente raken. Met deze gevalideerde test kan gekeken worden hoe het met de lenigheid van de leerlingen gesteld is. Meer dan 60% kon niet bij de grond komen op de school in Deventer. Ter vergelijking: “In 1954 concludeerden Amerikaanse onderzoekers dat 95% van de kinderen in Europa de grond wel konden aanraken”, legt van Loon uit. 

Meubilair in de klas

Ook het meubilair in de klas kan een oorzaak zijn van een verkeerde houding vertelt industrieel ontwerper Renate de Bruijn. Tafels zijn vaak te klein, te groot of hebben te weinig ruimte om de armen te laten rusten. Bungelende benen zorgen voor weinig houvast, dan ben je slechter in fijnmotorische taken. “We willen allemaal graag het bewijs op de vraag of slecht schoolmeubilair nou echt zorgt voor slechtere schoolprestaties.” Volgens de Bruijn lijkt het er wel op.

Zit met Pit

Om de negatieve gevolgen van een slechte houding te voorkomen geeft Yolanda van Hoorn, cesartherapeut bij Zit met Pit, houdinglessen op de basisschool. Verslaggever Harm van Atteveld deed een lesje mee op openbare basisschool de Trumakkers in Heeze. “Kinderen in de basisschoolleeftijd zitten ongeveer 8,6 uur per dag en de middelbare schooljeugd brengt boven de 9 uur per dag zittend door,” vertelt van Hoorn. Naast 'gameboy-ruggen en tablet-nekken' zijn slapeloosheid en vermoeide ogen ook voorkomende klachten bij de kinderen. “Het is meer dan alleen maar pijn en een slechte houding. Kinderen zitten soms meer uur stil dan volwassenen met een kantoorbaan."

De oplossing?

Nu staat er nog standaard meubilair in het klaslokaal. Volgens Renate de Bruijn zou de basisschool eigenlijk elk half jaar de kinderen moeten opmeten. Op deze manier kan het meubilair individueel op het kind worden afgestemd en kunnen klachten worden voorkomen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.