Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat ouders het recht hebben te weten of er baby’s en peuters op hun crèche verblijven die niet zijn ingeënt. De kinderdagverblijven moeten ouders daarover informeren, vinden de PvdA, CDA, D66, PVV en GroenLinks. Dat meldt het AD.

Steeds meer ouders laten hun kinderen niet inenten. Volgens het RIVM is de deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma nog steeds tussen 92 tot 99 procent, maar er is al twee jaar op rij een daling te zien. Hierdoor stijgt de kans op mazelen, maar ook ernstige ziektes als polio en kinkhoest.

Hierdoor lopen andere kinderen ook gevaar. Kinderdagverblijven vragen bij de intake aan ouders of ze hun kinderen inenten, maar de andere ouders krijgen deze informatie niet. De Kamermeerderheid stelt dat die informatie wel beschikbaar moet zijn, maar ze zijn het er niet over eens op welke manier dat moet gebeuren. PvdA vindt dat er een lijst met namen van niet-ingeënte kinderen moet komen, maar het CDA wil niet dat er namen rondgaan.

In EenVandaag een gesprek met Gjalt Jellesma, voorzitter belangenvereniging voor ouders BOinK. Hij pleit al langer voor meer informatie. Ouders hebben daar recht op, net als andere ouders het recht hebben om hun kind niet te laten inenten. Maar hij vindt ook dat de politiek duidelijk moet zijn over wat er daarna gebeurt. Mogen crèches kinderen weigeren die niet zijn ingeënt?

Daarover spreken we Hanna ten Brink. Zij is een bezorgde moeder en vindt dat het goed zou zijn als kinderdagverblijven niet-gevaccineerde kinderen mogen weigeren. Dat maakt het verblijf volgens haar veiliger. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg is te gast in de studio. Hij legt uit waarom zijn partij voor een meldplicht is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.