De crisis op het Binnenhof lijkt toe te nemen. 'De kans dat Rutte 2 dit overleeft is fifty fifty', stellen zowel oud-voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas (VVD) als politiek commentator Kees Boonman. 

Gevreesd wordt dat het conflict over de weggestemde zorgwet van minister Edith Schippers van Volksgezondheid totaal escaleert. De drie dissidenten binnen de senaatsfractie van de PvdA zullen uiteindelijk moeten instemmen, anders dreigt het kabinet te vallen, verwachten ingewijden.

Woensdagmiddag wordt crisisberaad gevoerd. De PvdA-top voert overleg met één van de dissidente Eerste Kamerleden. Woensdagochtend is ook al overleg gevoerd tussen senator Marijke Linthorst, die ook de andere twee andersstemmende senatoren vertegenwoordigde, minister Schippers en PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Diederik Samsom en Voorzitter van de Senaatsfractie van de PvdA Marleen Barth waren daar ook bij.

Maatregelen

In het crisisberaad zou zijn afgesproken dat Schippers haar afgestemde wetsvoorstel zonder wijzigingen begin volgend jaar opnieuw zal inbrengen in de Tweede Kamer. Er worden wel maatregelen genomen om tegemoet te komen aan de principiële bezwaren van de dissidente PvdA'ers Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst.

Het kabinet wil van die drie woensdag horen dat zij bereid zijn verder te denken en mee te praten over de plannen van Schippers. Zijn ze dat niet, dan dreigt woensdag al een kabinetscrisis.

Willen ze wel meepraten, dan zal Schippers haar voorstel opnieuw door de Tweede Kamer loodsen. Daarna komt het weer in de senaat op tafel. Dan moeten alle drie de dissidenten voor stemmen. Anders haalt het wetsvoorstel het opnieuw niet en is er alsnog een kabinetscrisis.

Schippers wilde met de wetswijziging in de toekomst 1 miljard euro besparen. Volgens Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW, zou het beperken van de vrije artsenkeuze echter nooit tot zo'n grote besparing hebben geleid. In EenVandaag reageert hij op het plan van Schippers en de gevolgen voor de zorgmarkt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.