Vanaf 1 januari is trouwen niet meer hetzelfde. Het huwelijk in gemeenschap van goederen heeft namelijk plaatsgemaakt voor de beperkte gemeenschap van goederen. Dat is goed nieuws volgens Karin Radstaak van het Nibud. Het zorgt namelijk voor meer financiële zelfstandigheid. Karin Radstaak is vandaag De Optimist.

Voor stellen die trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, geldt voortaan automatisch de beperkte gemeenschap van goederen. Vermogen dat samen tijdens het huwelijk of partnerschap is opgebouwd is en blijft gemeenschappelijk. Alles wat voor het huwelijk is opgebouwd blijft gescheiden en dat geldt ook voor individueel verkregen giften of erfenissen tijdens het huwelijk of partnerschap.

De nieuwe wet is een initiatief geweest van onder andere D66, PvdA en VVD. Het zou er voor moeten zorgen dat er minder onduidelijkheid is wat er gebeurt bij een scheiding. Het Nibud benadrukt wel dat er veel gedoe kan ontstaan over gekochte spullen. Artikelen waar geen bonnetje meer van is, vallen officieel in de gemeenschap. Karin Radstaak zou het zeker niet verkeerd vinden als stellen daar aanvullende afspraken over maken.

Optimist Karin Radstaak bij Radio EenVandaag

Meer optimisme nodig? Alle Optimisten zijn HIER terug te vinden.