Nederland moet door het recyclen van afval en het hergebruik van restproducten in 2030 de helft minder grondstoffen gebruiken. Dat ambitieuze doel spreekt minister Kamp van Economische Zaken uit in EenVandaag. Het kabinet wil fors investeren in de zogeheten circulaire economie. In zo’n economie worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt en bestaat afval niet meer.

Op allerlei plekken in Nederland wordt al gewerkt aan deze nieuwe economie. Zoals in het Brabantse Gemert waar drie ondernemers een methode ontwikkelden waarmee met restafval van een champignonkwekerij warmte wordt gemaakt. Hiermee kunnen, naast de kwekerij, ook de omliggende bedrijven worden verwarmd.

De kweekresten van de vijf miljoen kilo champignons die jaarlijks in de kwekerij van vader en zoon Van den Boomen wordt geproduceerd, werden tot voor kort naar Duitsland en Frankrijk vervoerd als meststof. Doordat het ‘afval’ nu op eigen terrein wordt hergebruikt, snijdt het mes aan twee kanten: met de verwarmingsmethode wordt niet alleen tot vier miljoen kuub gas bespaard, maar wordt ook het vervoer op de weg - met alle uitstoot vandien - overbodig. 

Circulaire economie kan uitgroeien tot miljardenbranche

De circulaire economie is onomkeerbaar en broodnodig, stelde de Sociaal Economische Raad onlangs in het rapport ‘Geen tijd te verliezen’. Omdat grondstoffen simpelweg opraken, móet afval wel worden hergebruikt om de welvaart in stand te houden. Volgens het kabinet heeft de nieuwe economie dan ook veel potentie. Uit onderzoekt blijkt dat de circulaire economie de komende jaren kan uitgroeien tot een miljardenbranche die aan tienduizenden mensen werk kan bieden. 

Hoe realistisch zijn de ambities van het kabinet? En hoe gaan we de gestelde doelen halen? EenVandaag bezoekt de champignonkwekerij van Hans en Pieter van den Boomen in Gemert en spreekt er met minister Kamp. Daarnaast een gesprek met Jan Jonker, hoogleraar circulaire economie aan de Universiteit Nijmegen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.