Het vermoeden dat Mohammed Bouyeri hulp gehad heeft bij de moord op Theo van Gogh is al eerder onderzocht, maar hiervoor is onvoldoende bewijs gevonden, stelt minister Plasterk in een Kamerbrief. De Tweede Kamer is ontevreden over het antwoord en wil een debat. 

Alle partijen steunen een oproep van Ronald van Raak van de SP en Geert Wilders van de PVV voor een debat met ministers Opstelten en Plasterk over de uitlatingen van hoofdofficier Van Straelen. De twee Kamerleden willen ook dat de moordzaak nader wordt onderzocht.

Brief

Plasterk moest voor vandaag 12.00 uur antwoord geven op vragen van de Kamer naar aanleiding van een uitzending van Dossier EenVandaag. Hierin zegr de betrokken officier van justitie, Van Straelen, dat hij ervan overtuigd is dat Mohammed Bouyeri hulp kreeg bij de moord op Theo van Gogh. De Kamer wilde hier meer opheldering over.

Plasterk stelt in de brief dat de vermoedens dat Bouyeri hulp kreeg tijdens de rechtszaak in 2005 rond de moord onderzocht, maar dat de conclusie van de rechtbank was ‘dat er wel aanwijzingen waren, maar geen wettig en overtuigend bewijs voor een nauwe en bewuste samenwerking van een of meer anderen met Mohammed Bouyeri’.

Rol ondergewaardeerd

De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVTD) concludeerde volgens Plasterk in 2008 al dat de AIVD de rol van Mohammed Bouyeri binnen de Hofstadgroep heeft ondergewaardeerd. De AIVD had meer aandacht aan Mohammed Bouyeri had moeten besteden, ‘vanwege diens actieve rol en gewelddadige uitstraling’. Maar of dat meer informatie over een op hande zijnde aanslag had opgeleverd, is een vraag die nooit beantwoord kan worden, aldus de CIVTD toen.

Bedreigingen Van Gogh

Ook concludeerde de CIVTD dat duidelijk was dat de AIVD voor de moord op Van Gogh niet beschikte over informatie dat Bouyeri een aanslag voorbereide of dat er een link was tussen de Hofstadgroep en bedreigingen aan het adres van Van Gogh. 

Rita Verdonk: nieuw onderzoek

Beluister hier de toelichting van parlementair verslaggever Remko Theulings en het gesprek met oud-minister van Integratie Rita Verdonk.

Kijk hier de uitzending van Dossier EenVandaag over de moord op Theo van Gogh terug:

Download