Burgemeesters vinden dat het kabinet te weinig doet aan het bevorderen van draagvlak voor de opvang van asielzoekers. Terwijl ze daar naar eigen zeggen zelf wel veel moeite voor doen. Dat blijkt uit een peiling van Binnenlands Bestuur onder 75 burgemeesters. 

Bijna zestig procent van de respondenten is het oneens met de stelling dat het kabinet voldoende doet om het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen te bevorderen.

Eén van de burgemeesters die ondervonden heeft hoe kabinetsbeleid draagvlak voor de opvang van vluchtelingen onder druk kan zetten is burgemeester Jos Heijmans van de gemeente Weert. Halverwege september kreeg hij onder grote druk de vraag of de gemeente per direct 2.000 vluchtelingen op kon vangen.

Dit zorgde voor een hectische bewonersavond waar 700 mensen op af kwamen, uiteindelijk ontving de burgemeester een bedreiging. De gemeente besloot 1.000 asielzoekers op te willen vangen in een voormalige kazerne. De eerste 500 stonden die avond al op de stoep.

Ook burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kreeg te maken met weerstand toen gevraagd werd of er in zijn gemeente een azc kon komen. In januari wordt er in Zeewolde een azc geopend voor 600 asielzoekers. Gorter zegt steun en betrokkenheid te missen vanuit de regering en dat hij graag zou zien dat staatssecretaris Dijkhoff veel meer voor de burgemeester zou staan.

In EenVandaag ook een reactie van Jos Wienen, burgemeester van Katwijk en voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en een reactie van staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.