In juli staan Nederlandse bewindslieden volop in de internationale schijnwerpers. De reacties op de verdiensten zijn wisselend: de één ontvangt lof en de ander moet het boetekleed aantrekken. 

Rutte corrigeert Trump

De premier moet niet komen om het ego van Trump te strelen, tipte een Washington Post-journalist vooraf. En dat gebeurde, tot verbazing van de internationale pers, bepaald niet. Nee, het niet sluiten van een handelsdeal met Europa zou niet positief uitpakken, haakte Rutte handig in. The Guardian, The Huffington Post, BBC en Politico berichten over de 'ongemakkelijke' interruptie.

Blok doet ongelukkige uitspraken

In minder goede aarde vielen de uitspraken van minister Blok van Buitenlandse Zaken. Een land waarin meerdere culturen vreedzaam samenleven kent hij niet en Suriname is een 'gefaalde staat'. "Onzorgvuldig en ongelukkig" noemde hij zijn uitspraken achteraf, maar van oprechte spijt is geen sprake.

Een meerderheid van het Opiniepanel vindt dat hij die uitspraken niet moest doen als minister. Toch is lang niet iedereen het oneens met de uitspraken an sich, blijkt uit De Peiling van juli. De minister kon dan ook opgelucht adem halen wanneer zijn uitspraken de VVD geen zetels blijken te kosten. Sterker: vooral rechtse kiezers vinden hem hierdoor politicus van die maand.

Baudet herlaadt op vakantie

De wenkbrauwen blijven in juli opgetrokken als Thierry Baudet zich meldt vanaf zijn vakantieadres. De Forum voor Democratie-leider laat zijn Instagram-volgers weten op te laden aan een zwembad in Amerika via een weinig verhullende foto. Badend in de zon kan Baudets partij rekenen op tien zetels in De Peiling van die maand.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.