Zelf had hij misschien gehoopt dat het al overgewaaid zou zijn, maar Stef Blok houdt nog steeds de gemoederen bezig. De ‘ongelukkige en onzorgvuldige uitspraken’, zoals hij ze zelf noemt die hij een paar weken terug deed zorgen nog voor een hoop rumoer rondom zijn persoon.

Het reces is pas op 3 september afgelopen, maar vandaag was alweer de eerste vergadering van het kabinet. En dus doen oppositieleiders hun best om de druk op Blok te houden.

Daarom kwam hij gister met een verklaring. Vanochtend moest vice-premier De Jonge benadrukken dat er toch echt geen sprake is van een vertrekkende Blok.

LEES OOK: 

Ruzie met andere landen

Het lijkt erop dat het kabinet genoegen neemt met de excuses van Blok. Maar Suriname, Hongarije en Tsjechië hebben natuurlijk nog een appeltje met hem te schillen. Suriname zou een failed state zijn, en in Hongarije en Tsjechië zouden gekleurde mensen in elkaar geslagen worden.

“Blok staat onder grote druk”, zegt politiek verslaggever Remko Theulings. “Hij heeft wel gezegd dat hij spijt heeft van zijn woorden, maar of hij zijn mening ook echt bijgesteld heeft is de vraag. Die vraag ontweek hij vandaag nog, maar hij zal de vraag zeker nog eens krijgen in het komende Kamerdebat.”

Meerderheid vindt uitspraken niet kunnen

Er is dus nog steeds politieke onrust over de uitspraken van Blok. Maar wat vinden mensen buiten de politiek er eigenlijk van? Het EenVandaag Opiniepanel is vrij duidelijk erover, vertelt Joyce Boverhuis van het panel. “De grootste groep panelleden vindt het vooral niet kunnen dat een minister zoiets zegt, dat hij denkt dat verschillende groepen niet vreedzaam kunnen samenleven.”

Maar uit het onderzoek blijkt ook dat de helft het wél eens is met die uitspraak. 60 procent van de respondenten vindt dat Blok zich niet zo had mogen uiten over Suriname. 55 procent vindt dat hij niet had moeten zeggen dat hij geen land kent waar culturen vreedzaam kunnen samenleven, al is 45 procent het wel eens met die uitspraak. 46 procent denkt dat het wel kan.

Blok is niet alleen

Hoe zeer mensen het je kwalijk nemen hangt dus ook af van je positie. Want Blok is niet de eerste politicus die zich hard uitlaat over een ander land of bevolking. Jeroen Dijsselbloem zei eens over Zuid-Europese landen dat je ‘niet al je geld aan drank en vrouwen kan uitgeven en vervolgens om bijstand kan vragen’.

Annemarie Jorritsma zei ooit over Frankrijk dat het jammer is dat er Fransen wonen. En oud VVD minister van Buitenlandse Zaken Van der Klaauw maakte het ook bont. Hij zei over de Argentijnse Junta: ‘Ja goed, er verdwijnen daar mensen, maar niet in opdracht van de president, die kan niet alles controleren’

Lastig parket voor Rutte

Dus Blok is qua onhandige uitspraken zeker niet alleen. Maar al met al is het wel lastig voor premier Rutte. Jesse Klaver riep Rutte gister nog in een open brief op om afstand te nemen van de uitspraken van Blok. Maar Rutte heeft zijn vertrouwen uitgesproken in Blok.

Tocht betekent dat niet dat Blok nu veilig is. “Politiek gezien zit hij helemaal klem”, zegt Remko Theulings. “Rechts verwijt hem slapheid omdat hij niet achter zijn woorden is blijven staan. Links vindt juist dat Rutte afstand moet nemen. Voorlopig blijft Rutte achter de minister staan, maar het is wel een probleem. Hij zit namelijk niet te wachten op een nieuwe Zijlstra-affaire.”

Hoe zat het ook alweer? Bekijk hier de eerdere Nieuwstrend die we maakten over de uitspraken van Stef Blok. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.