Premier Rutte bezoekt op 2 juli de Amerikaanse president Trump. Tientallen wereldleiders gingen hem al voor: van de Franse premier Macron tot aan de Japanse premier Abe. Maar nu - ruim anderhalf jaar na zijn verkiezingsoverwinning -  is het dan eindelijk ook de beurt aan minister-president Mark Rutte om een bezoek te brengen aan president Donald Trump in het Witte huis.

Een bezoek aan het Witte Huis is voor Nederland altijd een belangrijk moment, maar in dit geval zullen alle ogen extra gericht zijn op Rutte: hoe gaat hij om met een onconventionele wereldleider zoals Trump? 

Waar gaan de gesprekken over?

Geheel onvoorbereid is Rutte zeker niet. De twee spraken elkaar al verschillende keren aan de telefoon of op internationale conferenties. “Ik ga een prima relatie met hem opbouwen,” zei onze premier eerder over Trump.  

De gesprekken zullen vandaag vooral gaan over de onderlinge handel en over investeringen tussen de Verenigde Staten en Nederland. Ook staat op de agenda gedeelde defensie- en veiligheidsdoelen, zowel in NAVO-verband als wereldwijd. In de officiële aankondiging laat het Witte Huis weten dat Trump er naar uit kijkt om de sterke vriendschapsbanden tussen de VS en Nederland, die al meer dan 400 jaar terug in de tijd gaan, opnieuw te bevestigen. 

Besluit Trump noemde Rutte 'lomp'

Maar toch staat deze vriendschap ook onder druk. Er zijn een hoop punten waar Trump en Rutte het oneens zijn met elkaar. Denk bijvoorbeeld aan het klimaatakkoord van Parijs, de Iran-deal en de op handen zijnde handelsoorlog tussen Europa en de VS. Het besluit van Trump om uit de deal met Iran te stappen noemde Rutte eerder nog 'lomp'.

Niet komen om ego Trump te strelen

Volgens Ishaan Tharoor van de Washington Post is er in de Amerikaanse media nog niet zoveel aandacht voor het bezoek van Rutte: “Hij krijgt niet zoveel aandacht als bij bezoek van Macron of Merkel.” Wel is het een belangrijk bezoek: “Rutte komt op een tijd waarin we op gespannen voet staan met onderandere de Europese Unie. Rutte kan een sterke boodschap brengen van Europese waarden.”

Tharoor geeft nog een tip mee aan Rutte: “Het zou goed zijn als Rutte duidelijk maakt dat hij niet op bezoek komt om het ego van Trump te strelen.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.