Het Openbaar Ministerie gaat oud VVD wethouder Jos van Rey vervolgen voor onder andere corruptie. De beslissing is het gevolg van ruim twee jaar strafrechtelijk onderzoek en een stroom aan negatieve publicaties over de wandel en handel van de politicus. Hoe bereidt hij zich voor op zijn zaak?

Het onderzoek naar de oud-wethouder startte in de zomer van 2012 nadat er verdenkingen waren geuit van ambtelijke corruptie. Ook zou hij informatie hebben gelekt naar kandidaten voor de burgemeesterspost van Roermond. Het OM dagvaardt hem vanwege actieve ambtelijke omkoping, verkiezingsfraude, het omkopen van ambtenaren en het witwassen van ruim 175.000 euro. In oktober maakte het Openbaar Ministerie bekend de politicus in januari van 2015 in de rechtbank te verwachten.

'Gestapo en beulen doen alles om te kleineren'

Van Rey heeft geen goed woord over voor het onderzoek en de wijze waarop de rijksrecherche dit heeft gedaan. In een profiel over Jos van Rey ‘De weg naar het gerecht’ dat morgen op de Limburgse zender L1 wordt uitgezonden, wordt hij maanden gevolgd in zijn voorbereiding op de strafzaak. Hij spreekt hierin voor het eerst uitgebreid over het proces en geeft inzicht in het ruim 638- pagina’s tellende dossier. In de documentaire haalt Van Rey fel uit naar de Rijksrecherche. De ‘Gestapo’ en ‘beulen’ doen alles om hem te kleineren. Ook zijn oude partij de VVD moet het ontgelden. 

Eigen partij 

Dit jaar keerde hij terug op het politieke podium van zijn stad Roermond. Na 50 jaar VVD, startte hij met vriend Dré Peters een eigen politieke partij LVR (Liberale Volkspartij Roermond). De partij werd met tien zetels in de raad van de Limburgse stad de winnaar van de verkiezingen. Van Rey geniet nog altijd ruime steun van de bevolking.  

Wordt Van Rey veroordeeld?

Hoe ervaart Van Rey de gang naar het gerecht? Hoe groot is de kans dat hij daadwerkelijk veroordeeld wordt? Vanavond in EenVandaag onderzoeksjournalist Hans Goossen van Dagblad de Limburger. Komende week verschijnt het boek 'El Rey - van Jager tot prooi', dat hij schreef met een collega-journalist over vermeende belangenverstrengeling van Van Rey berichtte, Jan Smulders die het profiel maakte en VU-hoogleraar bestuurskunde Leo Huberts. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.