De nieuwe alcoholwetgeving werd ingevoerd om jongeren beter te beschermen tegen alcoholmisbruik. Maar jongeren blijven ook na 1 januari gewoon doordrinken, blijkt uit onderzoek van EenVandaag en RTV NH. Ook veel ouders trekken zich nog weinig aan van de verhoogde leeftijdsgrens. 

Van de helft (48%) van de ouders van 16- en 17-jarigen mag hun kind gewoon drinken, hoewel de wettelijke leeftijdsgrens voor alcohol op 18 jaar ligt. Negen op de tien jongeren die voor 1 januari al dronken zijn evenveel of zelfs meer gaan drinken. 10 procent is minder gaan drinken en slechts 1 procent is helemaal gestopt. In de radio- en tv-uitzending van EenVandaag bespreken we de resultaten van dit onderzoek.

Verder spreken we met kinderpsycholoog Mireille de Visser van het Reinier de Graaf Gasthuis. Zij is mede-initiatiefnemer van de alcoholpoli's in ziekenhuizen. Ook een gesprek met een horecaondernemer die zich ernstige zorgen maakt over alcoholmisbruik onder jongeren. Om geen boete te krijgen weigert hij alle jongeren onder de 18 jaar. En een portret van een zuipkeet in Noord-Holland, in een regio waar van oudsher al op vroege leeftijd alcohol wordt gedronken. 

Voordewind

Vanmiddag is in de Tweede Kamer een bijeenkomst over de handhaving van de nieuwe alcoholwet, georganiseerd door Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie. Voordewind is bij Radio EenVandaag te gast.

Kijk rechtsboven op deze pagina een eerdere reportage over het alcoholverbod. EenVandaag deed eerder onderzoek onder jongeren en hun ouders over alcoholgebruik. .

Nieuwe Drankwet: geen alcohol onder de 18