Al de hele week is er gedoe over een video van een tienerjongen op een demonstratie in Washington. Een fragment waarbij hij lange tijd lachend tegenover een trommelende 'Native American' staat, ging viral en kon op veel kritiek rekenen.

Internationale media kopten met verschillende variaties op 'intimidatie' of 'racisme' en de jongen in kwestie, Nick Sandmann, werd door velen verguisd.

Op Twitter werd zijn gezicht het voorbeeld van 'een arrogant gezicht om te slaan' genoemd, onder andere door de bekende schrijver Reza Aslan.

Verdedigd door Trump

Toch stonden er ook mensen wél aan de kant van Sandmann, onder wie wel een heel vooraanstaand iemand: president Trump zelf. Sandmann protesteerde met een 'Make America Great Again'-pet op, en staat zelf dus duidelijk achter de president. Trump plaatste zelf, na alle ophef, op Twitter dat 'dit een goed voorbeeld van nepnieuws is'. "Deze jongeren hebben de negatieve aandacht van de wereld gekregen, maar kunnen er nu iets goeds mee doen."

Dat Trump misschien een punt heeft, blijkt uit het feit dat de situatie genuanceerder ligt dan uit de video leek. Sandmann bleek niet zelf tegenover de trommelaar, Nathan Phillips, te zijn gaan staan, maar de Phillips tegenover hem. Sandmann bleef staan waar hij stond. Hij glimlachte om aan te tonen dat hij zich niet liet provoceren.

Sandmann in interview: 'Geen excuses'

Nick Sandmann heeft inmiddels een interview gegeven aan TMZ waarin hij laat weten geen excuses te zullen aanbieden aan Phillips. "Het was nooit de bedoeling om hem respectloos te behandelen", zegt hij. Wel vind hij dat hij alle recht had om te blijven staan waar hij stond.

Wel zegt hij graag het gesprek aan te willen gaan met Phillips. "Ik had deze situatie willen ontwijken en hoop dat ik hier met hem over kan praten."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.