Universiteiten en hogescholen moeten meer rekening houden met de situatie van mantelzorgende studenten. Daarvoor pleit Harry van der Molen, Kamerlid voor het CDA. Het is voor veel studenten iets waar zij tegenaan lopen, vertelt hij. "Een op de tien studenten is mantelzorger."

Van der Molen heeft met veel mensen gesproken die dit probleem ondervinden. Mantelzorg kan veel vormen aannemen, vertelt hij. Dat is ook de reden van het relatief grote aantal mantelzorgende studenten. "Ze zien zichzelf ook niet altijd zo, maar het is heel breed. Denk aan jongeren met een migratie-achtergrond die voor hun ouders moeten tolken, maar ook aan ouders met een drugsprobleem, of met een lichamelijke handicap. De student is dan soms de enige in huis die kan helpen."

Harry van der Molen (CDA) te gast bij EenVandaag

De manier waarop opleidingen nu zijn ingericht, maakt het vaak niet makkelijker voor mantelzorgers. "Je wil je studiepunten halen, maar bij een hoorcollege mag je bijvoorbeeld nooit je telefoon aanzetten. Maar iemand die ik sprak zei: ‘Mijn moeder kan bellen dat we met spoed naar het ziekenhuis moeten’", vertelt Van der Molen.

Flexibeler onderwijs

Het CDA-Kamerlid pleit er nu voor om het onderwijsprogramma flexibeler te maken. "Mantelzorgen is gewoon topsport. Je zit dan vast in loyaliteit naar je ouders en je studie." Opleidingen zouden bijvoorbeeld minder vaste momenten in het programma kunnen opnemen. "Zorg dat studenten weten wat ze in een jaar moeten doen, maar zo kunnen ze er nog wel een beetje mee schuiven." Van die aanpak kunnen meer studenten profiteren. "Dan kan je je studie ook echt waarmaken. Of je nu topsporter bent, ondernemer of mantelzorger."

Van der Molen hoopt zoveel mogelijk aandacht te krijgen voor studenten die mantelzorgen, maar hoopt ook op politiek gebied dingen te veranderen. "Ik heb de minister gevraag om een aantal dingen die zij kan doen. Flexibele opleidingen moeten een plek krijgen in de regelgeving."