Vijfentwintig jaar na zijn allereerste bezoek aan de VS ging Jan Marijnissen vorig jaar terug. De oud SP-voorman keek in welke mate de Verenigde Staten in de tussenliggende jaren is veranderd. Ook probeert hij te verklaren hoe het zit met de populariteit van president Donald Trump.

Van de reis maakte Marijnissen een film, die deze week is verschenen op het YouTube-kanaal van de SP. 

Waarschuwing voor Nederland

Volgens Marijnissen is de VS het voorland van Nederland. "Die overtuiging heb ik al decennia, al voor dat ik in de Tweede Kamer kwam en daar wilde ik in 1993 onderzoek naar doen." Hij keek met name naar de rol van het neoliberalisme in de VS. "Dat werd onder president Ronald Reagan ingevoerd. In die tijd heb ik onderzoek gedaan naar de zorg en naar de toestand van de vakbeweging in Nederland."

Nu 25 jaar later ziet Marijnissen duidelijke verandering en wil hij Nederland waarschuwen. "De hele ideologie van eigen verantwoordelijkheid, daar munt Amerika in uit en dat moeten wij hier in Nederland buiten de deur houden. Ik zie deze film wat dat betreft als een waarschuwing voor Nederland." In de film probeert Marijnissen duidelijk te maken dat ons land een erg liberale kant op gaat. "Dat baart mij zorgen. We nemen dingen over van de VS die echt niet horen tot ons beschaafde erfgoed."

Marijnissen ziet een tendens dat Amerikaanse problemen over worden genomen door Nederland. “Kijk bijvoorbeeld naar het afschaffen van de studiebeurs, maar ook naar het feit dat er steeds minder mensen in Nederland lid zijn van de vakbond. Die trend zag je jaren geleden al in de VS. Dat zijn ontwikkelingen waar ik mij zorgen over maak."