De Italiaanse maffia blijkt jarenlang actief te zijn geweest op de bloemenveiling in Aalsmeer. Anderhalf jaar deed de Landelijke Recherche onderzoek naar oplichtingspraktijken van leden van de beruchte ‘Ndrangheta’.

Vorige week werden 48 leden gearresteerd, onder wie drie broers die in Aalsmeer woonden. 

De maffiabende bleek het vertrouwen van bloemen- en plantenhandelaren te winnen door kleine bestellingen keurig te betalen, waarna bij grote orders - vaak in Valentijnsmaand februari - de betalingen plots stopten. De politie vermoedt dat de bloemen- en plantentransporten bovendien werden gebruikt als dekmantel voor drugssmokkel. 

De gebroeders Van Ballegooijen werden slachtoffer van de maffia. In 2009 kwamen ze in contact met een Italiaanse afnemer, waarmee ze de eerste maanden keurig zaken deden. Totdat er opeens niet meer werd betaald. De totale schade voor de broers: ruim 3 miljoen euro. 

EenVandaag spreekt met John van Ballegooijen, die zijn leven weer op probeert te pakken na het faillissement van zijn bedrijf. Verder een interview met misdaadverslaggever Paul Vugts van Het Parool. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.