Vanmorgen is na 24 uur eindelijk het vliegverkeer op vliegveld Gatwick bij Londen hervat. Zelfs het leger moest eraan te pas komen. Het probleem? Drones.

Het vliegverkeer op het vliegveld werd woensdagavond stilgelegd nadat er drones waren gezien die rondcirkelden in de buurt van de start- en landingsbanen. Telkens als de luchtverkeersleiding dacht dat de situatie veilig was en de start- en landingsbaan vrij wilde geven, verschenen ze weer. Duizenden reizigers strandden op het op één na drukste vliegveld van het land, na London Heathrow.

No-fly-zones

Er zijn zogeheten no-fly-zones bij vliegvelden, die standaard in de software van drones worden geprogrammeerd. In zo'n zone zou de drone dus automatisch moeten weigeren.

Maar dat blijkt niet waterdicht. Ook in Nederland niet, zo is te zien in onderstaande video waarin drones opstijgen in de buurt van Schiphol. Jaarlijks worden er tientallen drones gespot in Nederlandse no-fly zones. Vorig jaar waren er zes bijna-botsingen.

Pril stadium

"Het is nu allemaal in een pril stadium. Eerste stap is detectie, dat je weet waar een drone is en wat er gebeurt. Daar zijn systemen voor en proeven mee gedaan. Grote luchthavens hebben dat soort systemen nog niet operationeel. Ze hebben lang gedacht: het loopt wel los", zegt drone-expert Wiebe de Jager.

Op de vraag hoe de drones op te sporen zijn, zegt De Jager: "Het hangt af van het systeem. Soms kan je de locatie zien. Maar bij sommige drones kan je die functie uitzetten. Het vliegbereik is een paar kilometer, dus dat is al gauw een groot zoekgebied. Een drone hoeft niet per se een bestuurder te hebben. Je kan de route ook van tevoren programmeren."

Breder probleem

"Het probleem is breder dan bij luchthavens. Ook bijvoorbeeld voetbalwedstrijden of kerncentrales kunnen bedreigd worden door drones, als iemand verkeerde ideeën heeft. Het is niet moeilijk om een drone een handgranaat of andere gevaarlijke spullen mee te geven. Iemand met een verkeerd idee kan dat doen", legt De Jager uit.

Verbieden is volgens hem geen goed idee. "Dat is vaak een primaire reactie. Recent werd een verbod geopperd voor industriële drones. Maar dat verbod slaat nergens op, want je kan ook zelf dat soort drones maken."

Lees ook

info

Reactie ministerie van Defensie

Mocht een dergelijke aanval zich voordoen op een burgerluchthaven in Nederland dan zal personeel van de Koninklijke Marechaussee en de Nationale politie inspanning leveren om de dronepiloot zo snel mogelijk op te sporen en aan te houden en de drone uit de lucht te halen. Defensie beschikt over systemen om drones op te sporen en te bestrijden. Deze systemen worden met enige regelmaat ingezet in Nederland om bijvoorbeeld evenementen te bewaken. Om veiligheidsredenen worden hierover geen verdere details gegeven. Defensie beziet de behoefte en mogelijkheden om deze capaciteit uit te breiden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.