Eerst was er buskruit, toen waren en nucleaire wapens en nu zijn er binnenkort misschien 'killer robots'. Deze vliegende wapens opereren zonder interventie van een persoon en kunnen met behulp van Artificial Intelligence op een doel schieten. De discussie over de toekomst van deze wapens speelt al jaren, maar internationale regelgeving ontbreekt nog. Kunnen deze robots in de toekomst worden verbannen?

Killer robots worden gezien als een van de belangrijkste ontwikkelingen in de robotica. In 2013 is de internationale campagne om killer robots te stoppen gestart. In Geneve wordt op en conferentie van de VN onderzocht of er een internationale regelgeving kan komen voor deze wapens.

KIJK & LEES MEER:

Waarschuwingen

De robots die helemaal autonoom, zonder enige tussenkomst van een mens oorlogshandelingen kunnen uitvoeren zijn geen ver van ons bed show meer. De technieken zijn inmiddels zo ver dat dergelijke killer robots er over een paar jaar kunnen zijn. En daarom is een internationaal verbod dringend nodig vindt onder andere Amnesty International. Deze organisatie schreef vorig jaar samen met 115 professoren een brief aan de VN om te waarschuwen voor de gevaarlijke ontwikkelingen omtrent killer robots. 

Ethische kwesties

De discussie legt een aantal ethische kwesties bloot: is er een mens voor nodig om een mens te doden? En de ontwikkeling van kunstmatige intelligente, de techniek waarop de killer robots werken wordt ook gebruikt voor de zelfrijdende auto. Waar ligt de grens tussen wat schadelijk is en wat ons vooruit brengt?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.