Waar de ogen van de wereld zijn gefocust op het verloop van de militaire en diplomatieke strijd in Syrië, woedt er in Oekraïne nog altijd een verbeten strijdt tussen de separatisten en het Oekraïense leger.

In het strijdgebied houdt de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, toezicht op de vechtende partijen en de omstandigheden voor de inwoners.

EenVandaag sprak met Alexander Hug, hoofdwaarnemer van de OVSE-missie in Oekraïne. Hij monitort elke dag nieuwe gevechten ondanks een recent afgesloten staakt-het-vuren.

Veel van de schendingen probeert de OVSE nu met camera’s en drones te volgen, omdat zijn zeshonderd waarnemers in het gebied in tachtig procent van de gevallen worden tegengewerkt door separatisten. Daardoor is er onvoldoende zicht op het wapentuig en troepenbewegingen in de conflictzone. 

Alexander Hug hoopt dat Rusland, Oekraïne en Europese landen moedige politieke stappen gaan zetten om de strijd in het gebied tot een einde te brengen. Want met de winter voor de deur en twee tot de tanden bewapende strijdmachten zijn de vooruitzichten voor de lokale bevolking niet te overzien.