Hij ging het anders en beter doen. Uit onvrede met de kwaliteit in de ouderenzorg opende Omroep MAX-baas Jan Slagter 2 jaar geleden eigenhandig een verpleeghuis. Nu tikt de Inspectie hem stevig op de vingers.

Uit een recent rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), dat in handen is van EenVandaag en recent op de website van de inspectie werd gepubliceerd, blijkt dat het verpleeghuis aan zeven van de tien getoetste normen 'grotendeels niet voldoet'. Slagter krijgt 6 maanden de tijd om orde op zaken te stellen.

'Geboden zorg voldoet nog onvoldoende'

Met het Ben Oude NijHuis, vernoemd naar de man die in 2014 de slechte verpleeghuiszorg aan zijn demente vrouw aan de kaak stelde, wilde omroepbaas Slagter aantonen dat er met minder geld en managers toch kwalitatief goede zorg kon worden geleverd. In oktober 2017 opende de instelling haar deuren. Het tehuis biedt plaats aan ruim 50 ouderen, waarvan sommigen een lichte zorgvraag hebben en anderen aan dementie lijden.

Nu, 2 jaar na de oprichting, constateert de Inspectie dat de geboden zorg in het Ben Oude NijHuis, ondanks goede intenties, 'nog onvoldoende voldoet'. Zo hebben bestuur en management niet aantoonbaar in beeld wat goed en niet goed gaat in de zorgverlening en de organisatie van de zorg.

Medicatieveiligheid

Ook op het gebied van medicatieveiligheid laat het tehuis steken vallen. Zo is er niet altijd een actueel medicatieoverzicht en wordt de controle op het toedienen van insuline en bloedverdunners niet altijd afgetekend. Dat aftekenen is nodig om overzicht te houden welke cliënt wanneer welke medicijnen heeft gehad.

EenVandaag liet het inspectierapport lezen door hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij noemt het medicatiesysteem 'een beetje houtje-touwtje'. "Het is toch een belangrijke indicator voor goede zorg dat je de medicatieveiligheid op orde hebt." Volgens Hertogh kunnen de tekortkomingen die de Inspectie signaleert leiden tot fouten in de medicatie.

Hoogleraar Cees Hertogh: 'Het medicatiesysteem is een beetje houtje-touwtje'

Oplossen in 6 maanden 'is een uitdaging'

De Inspectie stelt verder vast dat de zorg aan bewoners met een complexe zorgvraag, en onbegrepen en soms agressief gedrag, tekort schiet. Zo blijkt uit cliëntdossiers dat er geen Specialist Ouderenzorg of psycholoog wordt ingeschakeld, terwijl daar onder zorgverleners wel grote behoefte aan is. "De beschikbaarheid van relevante deskundigheid is niet gegarandeerd", schrijft de inspectie. Er bestaat daardoor een risico dat bewoners niet de zorg ontvangen die ze nodig hebben.

Volgens hoogleraar Hertogh is het inspectierapport 'een duidelijk signaal dat het tehuis in beweging moet komen'. "Het lijkt me best een uitdaging om dit binnen 6 maanden op te lossen. Het gaat niet om simpele problemen. Juist de zorg voor mensen met een complexe zorgvraag heb je niet zomaar op de rails."

Lees ook

Onduidelijkheid over incidenten

Ook cliëntdossiers zijn niet altijd volledig op orde, signaleert de toezichthouder. Zo worden per cliënt wel risico's omschreven, maar ontbreekt het geregeld aan concrete doelen en acties.

Over het melden van incidenten bestaat onduidelijkheid, stelt de Inspectie vast. Zo geven zorgverleners wisselend aan of ze fouten melden en is niet inzichtelijk wat het Ben Oude NijHuis met incidentmeldingen doet. Ook bij een overzicht met incidenten dat het tehuis tijdens het inspectiebezoek overlegde, plaatst de Inspectie vraagtekens: "In de geraadpleegde cliëntdossiers ziet de inspectie al meer medicatie-incidenten dan uit het overlegde overzicht naar voren komt."

Persoonsgerichte zorg wel goed

Op het gebied van persoonsgerichte zorg scoort het Ben Oude NijHuis wel voldoende. Zo zijn de wensen en behoeften van cliënten bij zorgverleners bekend, kunnen ze zoveel mogelijk hun eigen dag indelen en wordt er terughoudend omgegaan met vrijheidsbeperkende maatregelen.

Hoogleraar Hertogh signaleert een opmars van nieuwe zorgaanbieders die zich profileren op 'warme, persoonsgerichte zorg'. "Dit rapport staat niet op zichzelf. Het bevestigt mijn zorg over de transitie die de zorg doormaakt. De verzorgingstehuizen zijn afgeschaft, maar de gebouwen zijn er nog en de populatie ook. Dus ontstaan er allerlei nieuwe zorgarrangementen. Mijn zorg is: wordt er niet te veel water bij de kwaliteitswijn gedaan, waardoor mensen met een complexe zorgvraag zorg tekort komen."

Omroep MAX-baas Jan Slagter zegt in een reactie het vervolgtoezicht met vertrouwen tegemoet te zien. Volgens hem zijn er sinds het inspectiebezoek in juni al veel zaken verbeterd.

Tv-reportage: Inspectie tikt zorgcentrum Jan Slagter op de vingers

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.