Er worden vandaag rond de 800.000 mensen verwacht bij het Capitool in Washington. Barack Obama legt er voor de tweede maal zijn eed af en gaat zo officieel zijn tweede ambtstermijn in als president van de Verenigde Staten.

Volgens de Amerikaanse grondwet wordt de president op 20 januari beëdigd. Valt die dag, zoals dit jaar, op zondag, dan legt hij twee keer de eed af. De beëdiging zondag in het Witte Huis was een particuliere plechtigheid waarbij vooral familieleden aanwezig waren.

Rond 17.30 uur Nederlandse tijd zal Obama voor het oog van de wereld zijn laatste termijn aanvaarden. Na de ceremonie zal Obama een toespraak houden, waarin hij zijn plannen voor de komende 4 jaar zal toelichten. Naar verwachting zal Obama in zijn toespraak de Republikeinen oproepen met hem samen te werken om de schuldencrisis op te lossen en het schuldenplafond tijdelijk te verhogen.

Correspondent Michiel Vos is erbij en brengt vanavond het laatste nieuws over de ceremonie, het protocol en de feestelijkheden in Washington. Met oud-Amerikacorrespondent Max Westerman kijken we terug en vooruit: wat heeft Obama bereikt, en wat staat de Amerikaanse president de komende vier jaren te wachten?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.